Sikerült meglepnie a világot Bernie Ecclestone-nak azzal a bejelentéssel, hogy 2012-től Texas fővárosa, Austin adhat otthont az Amerikai Nagydíjnak. Két év alatt kell a nulláról felhúzniuk a pályát a szervezőknek, de ígérik, nem lesz gond.

A tervezéssel a sokat foglalkoztatott, igazi kedvencnek számító Hermann Tilkét bízták meg, de azt még nem tudni, pontosan hol lesz a pálya. Állítólag már megvásárolták a szükséges földterületeket, de még nem érkezett el az ideje annak, hogy elárulják a pontos helyszínt. Úgy tudni, csak néhány mérföldre van a repülőtértől, domborzatilag pedig dombosnak nevezhető.

Tavo Hellmund, a verseny promótere és Bernie Ecclestone közeli barátja szerint a háttérben már régóta dolgoznak a projekt előkészítésén, jóval előrébb tartanak, mint azt sokan gondolnák. Tilke már el is készítette a vonalvezetés első terveit, arra kérték, hogy gyors pályát álmodjon nehéz kanyarokkal.

Silverstone, Hockenheim és Spa szellemiségét várják a pályától a szervezők, a pontos hosszúság még nincs meg, de öt kilométer körül alakulhat. Tilke már két évvel ezelőtt elküldte egyik képviselőjét Austinba, hogy tanulmányozza a helyszínt, azóta ő maga is többször járt Texasban.

A korábban befutónak látszott, privát versenypályát üzemeltető Monticello Motor Clubot meglepték a fejlemények, különösen a 2012-es dátum. “Ha valaki most kezd bele egy ilyen vállalkozásba, 2013 előtt nem lehet kész” – vélekedett Ari Straus, a klub elnöke, jelezve, hogy amennyiben Austin esetleg bedobja a törülközőt, a klub kész a beugrásra.

Főleg privát befektetők finanszírozzák az austini terveket, de az állam is segítséget nyújt: Rick Perry, Texas kormányzója évi 25 millió dolláros támogatást ígért Ecclestone-nak küldött levelében.