Tavasszal, kora nyáron a Ferrari elnöke, Luca di Montezemolo Maranello és a csapatok szervezete, a FOTA nevében is elszánt, a szakításig jutó harcot folytatott a Forma-1-ben bevezetni kívánt kiadási plafon miatt. Az ún. költségplafont végül elvetették, de azért a tesztelés és a fejlesztések szigorú korlátozásával így is jelentős kiadáscsökkentések léptek életbe idén. Montezemolo a folyamatot nem ellenzi, de a megvalósítással továbbra sem elégedett.

Az olasz az Auto Motor und Sportnak nyilatkozva elmondta, hogy a mostani korlátozások “szemben állnak a Forma-1 szellemével”, és a költségplafon helyett szerinte “a dolgozók számát és a munkaórákat kellene korlátozni, de ezeken a kereteken belül mindenki csinálhasson azt, amit csak akar”, magyarázta.

Montezemolo az idén nagy viták után bevezetett, majd a FOTA által a jövő évre már el is vetett hibridrendszerre, a KERS-re is kitért. Annak ellenére, hogy a Ferrari volt az egyik csapat, amelyik az idény alatt végig alkalmazta a berendezést, Montezemolo már tavaly ilyenkor is korainak tartotta a bevezetést, és most is ugyanígy látja a dolgot.

“Gondolnunk kell a fogyasztásra, a széndioxid-kibocsátásra, az energiamegőrzésre. A KERS jó elképzelés volt, csak a megvalósítása volt pocsék. Én támogatom, hogy 2012-től legyen egy új motor, amelynek viszont a KERS is szerves része és ne csak opcionális kiegészítője legyen!” – mondta a Ferrari-főnök.