Az FIA a makacs csapatokat hibáztatja

Az FIA a makacs csapatokat hibáztatja

A BMW ma délelőtt Münchenben bejelentette, hogy a cég a 2009-es idény végén kivonul a Forma-1-ből. Az FIA-t nem lepte meg a döntés.

“Az FIA sajnálattal, de meglepetés nélkül fogadja a BMW bejelentését. Jó ideje világos már, hogy a motorsport sem hagyhatja figyelmen kívül a globális gazdasági válságot. Nem várható el az autógyártóktól, hogy továbbra is hatalmas összegeket költsenek a Forma-1-re, miközben a fennmaradásukhoz elbocsátásokra, gyárak bezárására és az adófizetők pénzéből kapott támogatásokra van szükség” – írja a szervezet friss közleményében.

“Az FIA épp ezért készített elő drasztikus költségcsökkentési szabályokat. Szükség lett volna ezekre, hogy a Honda távozása után csökkentsék a nyomást a gyártókon, és megkönnyítsék az új csapatok belépést. Ha néhány csapatfőnök nem ellenezte volna annyira az előírások bevezetését, a BMW kiszállása és az esetleges további hasonló bejelentések megelőzhetőek lettek volna” – mutogatott burkoltan a Ferrarira és Luca di Montezemolóra az FIA.

A szervezet hozzátette, hogy a végül bevezetésre kerülő – pontosan még nem ismert – kiadáscsökkentő intézkedések ugyan elmaradnak az FIA eredeti terveitől, de így is reményt jelentenek arra nézve, hogy a Forma-1 a jövőben is fenntartható lesz.

Hogy a BMW Sauber helyére – ha nem veszi át egy új tulajdonos – az FIA beválogat-e új csapatot a 2010-re jelentkezett, de korábban kihagyott újak közül, egyelőre nem tudni.