A hétvégén a Forma-1 gazdasági-politikai ügyeiben nagyon jártas szakíró, Christian Sylt egy cikkében arról írt, hogy Bernie Ecclestone egy cége, az Epsilon június 19-én – egy nappal azután, hogy a FOTA-csapatok bejelentették távozási szándékukat – összeurópai védjegyoltalmat jegyeztetett be a GP1 névre és tevékenységére, amelybe a dokumentumok szerint a versenyszervezés, televíziós közvetítések és a kapcsolódó termékek piacra dobása is beletartozik.

A név egyébként már régóta be volt jegyezve, és Bernie már 2007-ben egy “nyelvbotlás” alkalmával GP1-nek nevezte a Forma-1-et, de úgy tűnik, hogy a mostani lépésekkel sokkal komolyabbá vált a dolog – az sem zárható ki, hogy Ecclestone a FOTA-csapatok leendő rivális sorozatának szervezését vállalná-vállalta volna, és ezzel sikerült pár nap alatt az első felindulásában még perekkel fenyegető FIA-elnököt, Max Mosleyt kompromisszumra bírnia. Ecclestone “arzenáljába” tartoznak egyébként a Formula Grand Prix névhez fűződő jogok is.

Az is lehet azonban, hogy az FIA-tól a Forma-1 kereskedelmi jogait 2001-ben száz évre megszerző, majd azokat 2006-ban 3 milliárd dollárért a CVC befektetői csoportnak továbbadó Bernie sem sokáig maradhat már.

A GP1 terveivel zsarolta Ecclestone Mosleyt?

A GP1 terveivel zsarolta Ecclestone Mosleyt?

A GP1 terveivel zsarolta Ecclestone Mosleyt?


Mosley távozása szinte már eldöntött tény, de a sport jogainak 60 százalékát birtokló – és még mindig milliárdos hitelt nyögő – CVC a nyolc topcsapat kiszállással való fenyegetése, majd az egy héttel ezelőtti hitleres nyilatkozat után Ecclestone tevékenységéből sem kér többet, és a hamarosan már 79 éves – az F1 jogainak egyébként 5 százalékát birtokló – kisembert félreállítja, valami tiszteletbeli posztra ülteti.

Több forrás is úgy tudja, hogy a múlt héten Londonban a CVC fejesei és az F1-es csapatok jogászai Ecclestone jövőjéről is tárgyaltak, a befektetői csoport egy másik képviselője, Donald MacKenzie azonban cáfolta, hogy ilyesmi történt volna.

“Fogalmam sincs, honnan származhat ez az információ, egy biztos, a forrás rosszindulatú” – mondta a hétvégén a témával kapcsolatban Bernie is.

Az Ecclestone elmozdításáról beszélők egyébként már az utód személyéről is tudnak: a CVC állítólag Bernie barátját és üzlettársát, a Renault-főnök Flavio Briatorét szeretné a 79 éves angol helyére ültetni. Briatore dörzsölt üzletember, és a FOTA gazdasági munkacsoportjának elnökeként az elmúlt hetekben a CVC-vel is sokat tárgyalt.

Izgalmas hetek következnek, a Forma-1-et a kilencvenes évek eleje óta irányító Ecclestone-Mosley páros hatalmának végnapjai jöhetnek.