A Nemzetközi Automobil Szövetség Motorsport Világtanácsának júniusi ülése után úgy tűnt, hogy a költségplafonnal és az F1 irányításával elégedetlen csapatokat tömörítő FOTA győzelmet aratott, hiszen Max Mosley bejelentette, hogy nem indul a következő elnökválasztáson, a 2010-re korábban bevezetett szabályokat pedig eltörlik, és az idei rendelkezéseket veszik alapul a következő évre is.

Mosley a nyugdíjba vonulástól már két nap múlva visszakozott, és most úgy tűnik, hogy a költségplafon sem tűnt el végleg.

Mivel a nyolc FOTA-csapaton (Ferrari, McLaren, BMW, Renault, Toyota, Red Bull, Toro Rosso, Brawn GP) kívül jövőre öt másik alakulat – a Williams, a Force India és a három új, a USF1, a Campos és a Manor GP – is indul, amelyek éppenséggel a költségplafon elfogadásával neveztek, így csak az ő egyetértésük mellett ejthető végleg a szabály.

“A már meghozott szabályokon csakis az összes nevezett induló egyetértése mellett lehet változtatni” – mondta nemrég Mosley.

Érdekes adalék, hogy az FIA a most nagyon is kézre eső rendelkezésre márciusban nem volt ennyire érzékeny, amikor önkényesen, a csapatok javaslatát figyelmen kívül hagyva változtatott a pontrendszeren, és amikor végül a FOTA-nak kellett erre hivatkoznia az idény kezdete előtt két héttel bevezetett módosítás eltörléséhez.

A FOTA-tagok, a Williams, a Force India és az újak egyébként ma ülnek tárgyalóasztalhoz a Nürburgringen.