Ahogyan várni lehetett, a Toyota és a Red Bull után a tegnapi igazgatótanácsi ülést követően a Ferrari is bejelentette, hogy szabályváltoztatás híján nem indul a 2010-es bajnokságban.

A többiekhez hasonlóan a Ferrari is a 2010-re tervezett költségplafon miatt fenyeget a távozással, ugyanis az évi 60 millió dolláros korlát számukra megvalósíthatatlan, ha pedig ezt nem vállalják, műszaki hátrányba kerülnek a kiadási plafonos, de nagyobb technikai szabadságot élvező csapatokkal szemben.

“A mindenkire egyöntetűen érvényes előírások, a szabályok stabilitása, a FOTA (a csapatok szervezete) módszeres és fokozatos költségcsökkentési tevékenysége és a Forma-1 irányítása a jövő legfontosabb kérdései. Ha ezeket nem tartják tiszteletben és a 2010-re elfogadott szabályok nem változnak, a Ferrari nem kíván indulni a következő bajnokságban” – áll a Ferrari közleményében.

A maranellói márka elutasítja, hogy 2010-től az önkéntes költségplafonnak köszönhetően két versenykategória jöjjön létre az F1-en belül, és a szabályokat alkotó Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) tevékenységét is kritizálja.
 

Blöff vagy komoly?
Blöff vagy komoly?

Jövőre kiszáll a Ferrari

Jövőre kiszáll a Ferrari

Blöff vagy komoly?
Ők is távoznának
Mindenki sokat veszíthet, lesz megoldás
Fotó megosztása:
Blöff vagy komoly?

Blöff vagy komoly?

Blöff vagy komoly?


“Bár az (FIA április 29-ei) ülést egy fegyelmi ügy kivizsgálására hívták össze, az akkor meghozott szabályok értelmében a Forma-1-ben első alkalommal két, önkényesen meghatározott műszaki és pénzügyi kereteken alapuló szabályrendszer léphet életbe egyidejűleg a 2010-es idénytől. A Ferrari igazgatótanácsa úgy látja, hogy ez a rendszer végleg megrendítené a márka 60 éve megszakítás nélküli Forma-1-es részvételét.”

A Ferrari elítélte az FIA kompromisszumot elutasító, korábbi kötelezettségeket semmibe vevő igazgatási módszereit is.

“Bízunk benne, hogy a szurkolók megértik, ez egy igen nehéz döntés, de összhangban áll a Scuderia motorsporthoz, különösen a Forma-1-hez való hozzáállásával, amely mindig is a sport és a technika értékein alapult.”

Úgy tudni, hogy a mai nap folyamán a Renault is hasonló bejelentéssel követi majd az eddigi három bojkottal fenyegető csapatot.