A két csapatot is birtokló Red Bull-tulajdonos, Dietrich Mateschitz az elsők között jelezte, hogy a 2010-re tervezett 60 millió dolláros önkéntes költségplafon eltörlésének híján alakulatai nem neveznek a jövő évi bajnokságra.

A Red Bull Racing csapatfőnöke, Christian Horner azonban arra figyelmeztet, hogy nem szabad félreérteni a helyzetet, senkinek sem a kiadások csökkentésével van baja, csak a módszerrel.

“Először is: teljes mértékben támogatjuk a költségek jelenlegi szintről való csökkentését. Azt hiszem, a FOTA és az FIA jó munkát végzett ebben a tekintetben a tél folyamán, főként a motorok, a működési költségek terén spóroltunk sokat. Most a kasztnira kell sort keríteni” – magyarázta az F1.comnak a Red Bull-főnök.

“Vigyázni kell azonban, hogy ne kétféle szabályrendszer működjön a Forma-1-ben, a cél a költségek leszorítása kell hogy legyen, így lehet versenyképessé tenni a sportot. Remélhetőleg ezt sikerül is megvalósítani a FOTA és az FIA közös munkájával. Kizárólag a költségplafonra hagyatkozni és szabad fejlesztéseket engedni nagyon nehéz feladat lenne.”

Horner azt is kiemelte, hogy a különböző csapatok eltérő helyzete ellenére a csapatok szervezetének egysége nincs veszélyben, hiszen a végső cél – a sport olcsóbbá tétele – ugyanaz.

“Pozitívum, hogy minden csapat – akár kicsi, akár nagy – ugyanarra koncentrál: a kiadások csökkentésére. Mi privát csapatként jelentős megtakarításokat értünk el idén az eddigi kezdeményezéseknek köszönhetően, a sport pedig látványosabb, mint valaha. A Forma-1 vonzóbb, mint az elmúlt években bármikor.”