Bár az elmúlt két évben a Renault csapatfőnöke, Flavio Briatore mindig a kiadások csökkentése mellett kardoskodott, az FIA által 2010-re nemrég bevezetett 60 millió dolláros (45 millió euró) költségplafon nála is kiverte a biztosítékot.

“Akinek 20-25 millió eurója van, az ne működtessen Forma-1-es csapatot! Ha ezt megengedjük, semmit sem ér majd a Forma-1 név. Olyan lenne ez, mintha diszkontáruházak nyílnának az elit bevásárlóutcákon. Az igazi nagy nevek nélkül – és a Ferrari ilyen – a Forma-1 jóval kevesebbet ér” – mondta Briatore, aki egyébként maga is jó néhány luxusüzlet és exkluzív szórakozóhely tulajdonosa.

A helyzet kritikus, ugyanis a nagy csapatok olyan mértékben ellenzik a 2010-es költségplafont, hogy inkább távoznak az F1-ből, mintsem vállalják a kétkategóriás versenyt. A Toyota és a Red Bull már nyíltan jelezte, hogy változás híján nem indul 2010-ben, de úgy tudni, hogy a jövő évre eddig csak a Brawn, a Williams és a Force India adta be a nevezését, a többiek pedig nem is fogják ezt megtenni a május 29-ei határidőig, ha az FIA megtartja a szabályt.

Az olasz szerint jövőre megvalósíthatatlan a korlátozás: “Csak azt tudom elképzelni, hogy a FOTA – nem 2010-től, hanem 2011-től – megegyezik az FIA-val egy mindenki számára kötelező költséghatárban. De a mostani brutális megoldás elfogadhatatlan.”