Heikki Kovalainen a 2008-as Spanyol Nagydíjon a 9. kanyarban 240 km/órás sebességnél csapódott nyílegyenesen a gumifalba, miután a bal első kereke megadta magát. A finn pilóta szerencsére enyhe agyrázkódással megúszta az esetet – a modern F1-es autók csodája! -, és most, egy évvel később egyáltalán nem befolyásolják a hozzáállását a történtek.

“Addig emlékszem mindenre, amíg el nem kezdtem a kört, amelyikben a baleset történt. Emlékszem, hogy amikor Robert (Kubica) és Lewis (Hamilton) kiment a bokszba, gondoltam, hogy most kell igazán nyomnom. Ezután már csak a kórházban voltam tudatomnál, és azon gondolkodtam, hogy mi folyik itt. Nem nagyon értettem” – mesélte a 27 éves pilóta.

“Azóta persze már teszteltem is Barcelonában, de az emlékek nem tértek vissza. Nincsenek rossz emlékeim, nincs trauma. Nagyon várom, hogy újra ott legyünk, mert sok helyi szurkolóval találkoztam a teszteken, de ettől eltekintve semmi különöset nem jelent számomra a helyszín.”

27 g-s lassulást úszott meg
27 g-s lassulást úszott meg

A horrorbaleset nem akadály

A horrorbaleset nem akadály

27 g-s lassulást úszott meg
Beilleszkedett
Fotó megosztása:
Beilleszkedett

Beilleszkedett

Beilleszkedett


Kovalainen azt is elárulta, hogy a Hamiltonhoz képest halvány tavalyi teljesítménye után hatalmas erőbedobással dolgozott azon, hogy a lehető legjobban beilleszkedjen a csapatba, és minél jobban szerepeljen.

“A téli szünet után, január közepén kértem, hogy duplázzuk meg a szimulátoros napjaim számát és a mérnökökkel töltött időmet. Sokat beszélgettem velük a gyárban, ahol sokkal több időt töltök. Az autót is jobban ismerem. Tavaly egy-egy napot töltöttem Wokingban, aztán hazamentem, most viszont Malajzia és Kína között végig Angliában maradtam, nap, mint nap a központban dolgoztam.”

“A tavalyi év után éreztem, hogy tennem kell valamit, hogy több időt kellene a gyárban töltenem, és úgy érzem, hogy ez a javamra is vált. Sokkal jobban beilleszkedtem a csapatba, több segítséget is kapok a csapat tagjaitól, többet tudok kihozni belőlük. Több erőt fektettem a dologba, ami jó döntés volt, és ugyanígy folytatom egész idényben.”

Kovalainen jelenleg öt egységgel Hamilton mögött, 4 ponttal a bajnokság 9. helyén áll.