Mivel a Forma-1-es versenyzéshez szükséges ún. szuperlicencek díjának emelésével nem ért egyet a pilóták szervezete (GPDA), így jelenleg egyetlen versenyző sem váltotta még ki az engedélyét 2009-re. Ha rosszul alakulnak a dolgok, előfordulhat, hogy senki sem állhat rajthoz a március végi szezonnyitón Melbourne-ben.

A GPDA a hétvégén nyílt levélben tiltakozott a szuperlicenc díjának tavalyi drasztikus és idei – mérsékeltebb – emelése ellen, az FIA elnöke viszont hajthatatlan, szerinte a pilóták milliós fizetésébe belefér a bajnok, Lewis Hamilton esetében 270 ezer eurót is meghaladó összeg. Max Mosley figyelmeztetett arra, hogy szuperlicenc nélkül bizony senki nem indulhat a futamokon.

A Red Bull fiatal tehetsége, Sebastian Vettel is teljes mértékben osztja a GPDA álláspontját, de nem borúlátó, szerinte nem történhet meg, hogy ne legyen verseny Melbourne-ben.

“Nem hiszem, hogy így alakul, mindannyian versenyezni akarunk. Mindenkinek óvatosan kell kezelnie ezt az ügyet, senki sem szeretné, ha a sajtó attól visszhangozna, hogy a pilóták sztrájkolni akarnak. Ilyet soha nem állított senki, csak arról van szó, hogy elégedetlenek vagyunk a helyzettel. Készen állunk együttműködni az FIA-val. Majd meglátjuk, mit hoz a jövő” – mondta a 21 éves versenyző a Reinische Postnak.