A Toyota a Forma-1-es mezőnyből másodikként ma délben bemutatta új autóját, a TF109-est. A cél az első győzelem.

“Az idei cél, hogy a Toyota megnyerje első F1-es futamát. Amikor [2007-ben] a csapatvezetői székbe kerültem, az első évben a megfigyelést, a másodikban a fejlődést, harmadikra pedig már a sikert tűztem ki célul. Ez a harmadik idényem, úgyhogy világos: győzelmet akarok látni” – mondta a csapatfőnök, Tadashi Yamashina.

A csapat elnöke, John Howett is hasonlóan elszántan beszélt:

“Nagyon vágyunk a győzelemre, ez nem kérdés. Az új szabályok különleges kihívást, de ugyanakkor nagy lehetőséget is jelentenek. Mindenünk megvan a győzelemhez: tehetséges emberek, motiváció, csakis rajtunk múlik, hogy végül révbe érünk-e.”

A csapat vezetői azt is kijelentették, hogy a Toyota F1-es részvétele biztos, a cég vezetői mindenben támogatják a projektet. Howett kiemelte, hogy csakis akkor fontolnák meg a távozást, ha a sportot túlságosan lebutítják, egységesítik.

“Üzleti szempontból a csapat biztos. A fő kérdés, hogy a Forma-1 továbbra is hoz-e a Toyota elvárásainak, a befektetésnek megfelelő hasznot, értéket. Ha ezután is a motorsport csúcskategóriája marad, akkor hosszú és fényes jövőt látok a csapat előtt. A FOTA megfelelő költségcsökkentő intézkedéseket vezet be úgy, hogy az F1 lényegét megőrzi, ez pedig nagyon jó a jelenlegi gazdasági klíma szempontjából.”

A csapat az új autó bemutatójával egy időben egyébként azt is bejelentette, hogy főszponzorukkal, a Panasonickal újabb négy évvel, 2012-ig meghosszabbították az együttműködést.

Így épül az autó

A pilóták némajátéka az TF109-es körül