Az FIA tegnap nyilvánosságra hozta a 2009-es Forma-1-es világbajnokság versenynaptárát, amelyben nagy meglepetésre nem szerepel a Kanadai Nagydíj, a száguldó cirkusz így jövőre teljesen elkerüli Észak-Amerikát.

A Kanadai Nagydíj szervezői értetlenül álltak a hír előtt, amely derült égből villámcsapás módjára érte őket is.

“A nagydíj szervezői a sajtóból értesültek a Kanadai Nagydíj eltávolításáról. További nyilatkozatot nem teszünk addig, amíg nem tárgyaltunk az érintett felekkel, az FOM-mel [Bernie Ecclestone cége] és az FIA-val” – szólt a közlemény.

Nem jött jól az aszfaltbalhé

Nem jött jól az aszfaltbalhé

Nem jött jól az aszfaltbalhé


Mivel úgy tűnik, hogy nem pénzügyi ellentétek miatt bukott a montreali verseny, így nagyon valószínű, hogy a csapatok nyári szünethez való ragaszkodása volt a döntés hátterében, indoklásként pedig kiválóan megfelel majd az idei aszfaltfiaskó.

Quebec miniszterelnöke, Jacques Charest a bejelentés után azonnal jelezte, hogy magyarázatot vár a döntéshozóktól, míg Montreal polgármestere, Gerald Tremblay óriási veszteségként értékelte a futam elvételét:

“A helyi gazdaság nagyjából 75 millió dollártól (12,5 milliárd Ft) esik el emiatt” – mondta, és felidézte, hogy 2003-ban a dohányreklám-problémák miatt egyszer már majdnem kiesett a pálya az F1-ből – “Nagyon bánt ez, ugyanúgy, mint néhány éve. De optimista vagyok.”

A Kanadai Nagydíjnak 1978 óta megszakítás nélkül a montreali Gilles Villeneuve pálya adott otthont.