2007-ben jelentős különbség volt a McLaren és a Ferrari versenyautói között a tekintetben, hogy míg a brit csapat aerodinamikai csomagja elsősorban gyors kanyarokban jelentett előnyt, addig a Ferrari a lassú fordulókban volt jobb. Idénre ez megváltozott. No nem a Palik Laci-féle benzinháború miatt, hanem elsősorban a gumik okán.

Miközben melegben a Ferrarik mutatnak jobb teljesítményt, addig hidegben és különösen esős körülmények között a McLaren a gyorsabb. Kimi Räikkönennek idén kifejezetten nehezen megy, hogy felmelegítse a gumijait, ezért van hátrányban az időmérőkön Massával szemben.

Nem szereti a vizet.

Nem szereti a vizet.

Nem szereti a vizet.


Nem véletlen, ha Martin Whitmarsh, a McLaren vezérigazgatója, úgy véli, hogy az időjárás is dönthet a bajnoki cím sorsáról. “Az idei év megmutatta, hogy a Ferrari és mi egyenrangúak vagyunk, azt gondolom nehéz lesz bármelyik csapatnak döntő előnyre szert tennie a hátralévő négy versenyen” – mondta Whitmarsh, de hozzátette:

“Viszont az MP4-23 (a McLaren idei versenyautója) a szokatlan időjárási körülmények között mutatott teljesítménye döntő tényező lehet. Ezt társítva Lewis félelmetes “esős” tudásával, minden okunk megvan arra, hogy úgy érezzük, képesek vagyunk kihasználni minden kellemetlen időjárási körülményt” – mondta.

Jár a vizen?

Jár a vizen?

Jár a vizen?


És valóban, Lewis Hamilton Silverstone után a hétvégén Monzában is kiemelkedően autózott vizes körülmények között.

Ha Räikkönen meg akarja védeni a címét, lehet, hogy egy sámánra is szüksége lesz, de nem egy esőcsinálóra, hanem egy napimádóra. A következő, Szingapúri futamra ugyanis esőt jósolnak, de a japán, a kínai és a brazil futamon is elképzelhető a csapadék.

Az esős nagydíjak dobogósai az utóbbi években:

2005 Belgium – Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Jenson Button
2006 Magyarország – Jenson Button, Pedro de la Rosa, Nick Heidfeld
2006 Kína – Michael Schumacher, Fernando Alonso, Nick Heidfeld
2007 Európa – Fernando Alonso, Felipe Massa, Mark Webber
2007 Japán – Lewis Hamilton, Heikki Kovalainen, Kimi Räikkönen
2007 Kína – Kimi Räikkönen, Fernando Alonso, Felipe Massa
2008 Monaco – Lewis Hamilton, Robert Kubica, Felipe Massa
2008 Nagy-Britannia – Lewis Hamilton, Nick Heidfeld, Rubens Barrichello
2008 Belgium* – Felipe Massa, Nick Heidfeld, Lewis Hamilton
2008 Olaszország – Sebastian Vettel, Heikki Kovalainen, Robert Kubica