F1: Gyenge az utánpótlás? 1

Idén nem volt kiugró tehetség

A hétvégén Monzában a Forma-1 utolsó európai versenyén kívül sor került a GP2 záró fordulójára is. A bajnokság eldőlt, a címet a 2004-ben az F1-ben is megfordult veterán, Giorgio Pantano zsebelte be. Nehéz elképzelni, hogy a 29 éves olaszt leszerződtetné valamelyik  Forma-1-es csapat, a fiatalabb pilótáknak több esélye van.

A sorozat előző három idényéből eddig Nico Rosberg, Heikki Kovalainen, Lewis Hamilton, Nelsinho Piquet, Timo Glock és Kazuki Nakajima lépett tovább az F1-be, de a McLaren főnöke, Ron Dennis szerint idén nem olyan erős a felhozatal.

“A kivételes tehetség rögtön szemet szúrna a GP2-ben. Vannak néhányan, akiknél csak a tapasztalat hiányzik, és jövőre már jók lehetnek, szerintem azonban most egyetlen versenyző sem látszik igazi nagy durranásnak. Persze utánpótlásszériáról van szó, és több igazán jó versenyző is érkezett már a GP2-ből. Vannak fiatalok, akikből jövőre lehet valami, de nincs igazi szenzáció. Nyernek egyszer-egyszer, de senki nem magasodik a többiek fölé” – mondta Dennis a hétvégén.

A McLaren-vezér véleménye ellenére azért van jó néhány pilóta, aki már 2009-ben felbukkanhat a Forma-1-ben. Sokat emlegettük már a végül második helyen záró Bruno Sennát, jól szerepelt a Renault két tesztpilótája, Lucas di Grassi és Romain Grosjean (3. és 4.), ahogy a Red Bull-család fiai – Sebastien Buemi és az indiai Karun Chandhok -, sem mentek rosszul, közülük bárki helyet kaphat jövőre.