Sao Paulo Brazília legnépesebb, közel 20 millió lakosú városa, Sao Paulo szövetségi állam székhelye. Brazília délkeleti részén, a Tiete, a Pinheiros és a Tamanduatei folyók medencéjében, a tengerparttól 60 km-re, tengerszint fölött 800 m-en fekszik a Baktérítő szélességén. A januári középhőmérséklet 23,6 °C, a júliusi 16 °C, az évi átlagos csapadék 1740 mm.

A város 1554. január 25-én a jezsuiták által alapított missziós iskola körül alakult ki. A 17. század elején kezdődött aranyláz számos bevándorlót vonzott ide. A kávéültetvények révén a 19. század elejére az ország egyik legfontosabb kereskedelmi központja lett.

Fokozatosan Brazília és egész Dél-Amerika legnagyobb metropoliszává nőtt, amelyet sokoldalú iparának és szaporodó közintézményeinek (bankok, egyetemek) köszönhetett. A város gyors növekedését a decentralizációs tervek sem állították meg.

A Brazil Szövetségi Köztársaság (portugálul: República Federativa do Brasil) Dél- és Latin-Amerika legnépesebb és legnagyobb kiterjedésű országa. Délen Uruguay-jal, délnyugaton Argentínával, Paraguay-jal és Bolíviával, nyugaton Peruval és Kolumbiával, északon Venezuelával, Guyanával, Suriname-mal és Francia Guyanával határos (vagyis kettő kivételével az összes dél-amerikai állammal). Fővárosa 1960-tól az újonnan épített Brasília (Brazíliaváros).