Kicsinálják egymást?

Kicsinálják egymást?

Flavio Briatore pert fontolgat a McLaren ellen, amiért a wokingi csapat rossz színben tüntette fel a Renault-t.

Persze ehhez az is kell, hogy a francia csapat elkerülje a büntetést ma a Motorsport Világtanács Monacóban zajló meghallgatásán. A McLaren még saját kémügyének idején vádolta meg a Renault-t azzal, hogy a 2006 végén elszerződött mérnökük, Phil Mackereth által ellopott műszaki adataikat birtokolta és használta fel.

Pár hete a McLaren részleteket szivárogtatott ki a sajtónak arról, hogy milyen súlyos is a Renault ügye. Akkor arról volt szó, hogy Mackereth 780 műszaki rajzot vitt el, és a wokingiak 2006-os és 2007-es autóinak teljes tervrajzát is, és ezek a csapat 11 tagjának számítógépére is felkerültek.

Tegnap a McLaren pontosított a vádakon, 780 rajz helyett 18 darab rajzról van szó, amely nyomtatott formában 762 oldalt tesz ki. A 2006-os és 2007-es autók tervrajzai helyett az ellopott adatok együttesen adják ki az MP4-22 műszaki leírását, az adatok pedig nem 11 Renault-alkalmazott gépére kerültek fel, hanem 11 lemeznyi adat került fel a csapat központi szerverére.

Persze ezek a részletek nem sokat változtatnak a vádak súlyosságán, ha a Renault-t bűnösnek találják ma, és az FIA következetes, akkor a francia csapat a McLaren őszi – 100 millió dolláros – büntetéséhez hasonlóra számíthat.

Ha a büntetés elmarad, akkor viszont a Renault lendül akcióba, legalábbis a csapatfőnök, Flavio Briatore ezt ígéri:

“A McLaren nagyon sok rosszat állított rólunk az utóbbi hetekben, sokat ártott nekünk. Tisztázni fognak minket, és amint az ítélet kiderült, megfontoljuk a jogi lépéseket. Sérelem érte a jóhírünket” – mondta tegnap a csapatfőnök egy brit lapnak.

Szakértők lehetségesnek tartják, hogy az FIA a Renault esetében elnézőbb lesz, mivel egy a McLarenéhez hasonló büntetés után a Renault – amely egy versenyképes, és igen jelentős gyári csapat – elhagyhatná az F1-et, ez pedig nem tenne jót a sportnak. Bernie Ecclestone bagatellizáló nyilatkozata is ezt sejteti.