Dave Richards ma megerősítette, hogy 2008-ban nem indul a Prodrive csapat a Forma-1-es világbajnokságban.

Richards még 2006 tavaszán nyerte el a jogot, hogy jövőre 12. csapatként csatlakozzon a Forma-1-hez, de a Prodrive-projekt a kezdetektől bukdácsolt. A volt BAR-Honda főnök egy már az F1-ben működő csapattól vásárolta volna autóit, de a tárgyalások a kiszemelt partnerrel, a McLarennel rosszul haladtak.

Végül a McLarennel folytatott tárgyalások sikerétől függetlenül az akadályozta meg végleg a Prodrive indulását, hogy nem született meg az új Concorde Agreement, így továbbra is az a tíz éves egyezmény maradt érvényben, amely tiltja az autók csapatok közti adásvételét.   

„Többen vitatták, hogy indulhatunk-e. Ezen felül többször is halasztották az új Concorde Agreementet. Kértük az FIA-t, hogy hadd induljunk az idény közepén, de ezt elutasították. Így hát nincs valós esély arra, hogy 2008-ban megszülessen a Prodrive Forma-1-es csapat” – mondta  Richards.

Richards kifut az időből
Richards elbukta, talán 2009-ben

Richards elbukta, talán 2009-ben

Richards elbukta, talán 2009-ben


A brit motorsportveterán most csak annyit tehet, hogy várja az Motorsport Világtanács engedélyét a 2009-es indulásra, és bízik benne, hogy addigra az F1 résztvevői tető alá hozzák új egyezményüket, amely nem fogja kizárni a vásárolt autók használatát.

„A célunk továbbra is a Forma-1, de a jogi bonyodalmak kockázata túl nagy volt, ha vásárolt autóval használtunk volna, ezért az egész üzleti tervünk bizonytalanná vált. Így hát a kivárás mellett döntöttünk ahelyett, hogy vakon belevetettük volna magunkat a versenyzésbe” – magyarázta a nemrég komoly helikopterbalesetet túlélt Richards.