Az FIA Motorsport Világtanácsa szerdán párizsi ülésén jóváhagyta a Spyker csapat névváltoztatási kérelmét. A silverstone-i alakulat jövőre Force India néven szerepel a világbajnokságban.

A csapat új társtulajdonosa, az indiai milliárdos Vijay Mallya már a Brazil Nagydíjon nyilvánosságra hozta az új nevet, de a hivatalos eljárás tegnap zárult. Az újrakereszteléssel jövőre már négy éven belül a negyedik nevet használja a 2004-ig Jordan, 2005-ben Midland, idén pedig Sypker nevű F1-gárda.

A névváltozások minden alkalommal tulajdonosváltást is jelentettek, 2005-ben az orosz-kanadai acélmilliárdos, Alex Shnaider birtokolta a csapatot, majd eladta azt a luxussportkocsikat gyártó holland Spykernek. A hollandok pénzügyi nehézségei miatt az indiai Mallya 80 millió dollárral vásárolta be magát a csapatoz, amely így jövőre félig holland, félig indiai tulajdonban lesz.

Középen az új főnök

Középen az új főnök


“A Force India egyértelműen közelebb hozza Indiát, és a több százmillió indiai embert a Forma-1-hez. Ez nem csak a csapatunknak jó, hanem az egész sport, és a benne részt vevő szponzorok számára is hasznos” – mondta Mallya még a Brazil Nagydíjon.

Az FIA azt is engedélyezte, hogy a Ferrari jövőre is ellássa motorokkal mind a Force India, mind a Toro Rosso csapatot. Az eredeti szabályozás szerint 2008-tól csak egy csapatnak lehetne eladni a motorokat, de a maranellóiak kérvényezték, hogy továbbra is fenntarthassák viszonyukat mindkét partnerükkel.