A csőd nem fenyeget

A csőd nem fenyeget

A Motorsport Világtanács tegnap rekordösszegű, 100 millió dolláros büntetéssel sújtotta a McLarent, de csapat által a kasszánál fizetendő végösszeg ennél jelentősen kevesebb lehet.

A büntetés ugyanis úgy van megfogalmazva, hogy a büntetés összegéből a Forma-1-ben a csapatok közt eredményeik alapján minden évben újraosztott pénzt le kell vonni. Ez pedig a McLaren esetén – az F1 pénzügyeivel foglalkozó Formulsa Money szerint – idén kis híján 70 millió dollárt tesz ki. A wokingi gárdának tehát az eredeti pénznek kevesebb mint egyharmadát kell csak kifizetnie, ha a büntetés jogerőssé válik. Egy ekkora összeg pedig, bár nekünk földi halandóknak még mindig csillagászatinak tűnik, a McLarennek már nem is olyan nagy érvágás.

“Először is, le kell vonnunk az év végi pénzt, ezzel pedig nagyjából megfeleződik a csekk összege, persze ha egyáltalán elfogadjuk a büntetést. Évente 4-500 millió dolláros forgalmunk van, tartozásunk nincs, így egy nagyon erős cég vagyunk, óriási növekedéssel. Viccből már megkérdeztem Nortbertet [Haug, a Mercedes motorsportfőnöke], hogy beszáll-e felesbe, de erről még nem beszéltük komolyan” – mondta már tegnap a büntetés pénzügyi oldaláról a McLaren főnöke, Ron Dennis.

Dennist és csapatát az összeg valószínűleg tényleg nem fogja romba döntetni, hiszen a 40 százalékos társtulajdonos Mercedes és a 15 százalékot a kezében tartó arab pénzember, Mansour Ojjeh komoly fedezetet jelentenek. Nem is beszélve a névadó szponzor Vodafone-ról és a valószínűleg szintén nem üres zsebű spanyol bankról, a Santanderről, amely máris támogatásáról biztosította a csapatot.

Az egyelőre még kérdéses, hogy a McLaren által befizetett büntetés és a visszatartott idei pénzük hova is kerül, ahogyan az is, hogy a wokingiak kiejtésével előrelépő többi csapat között újraosztják-e a pénzeket, és ha igen, hogyan.