Bajban a Forma-1 élcsapatai 1

Bajban a Forma-1 élcsapatai


Március 18-án beindul a nagyüzem a Forma-1 háza táján, hiszen Melbournben megkezdődik a 2007-es idény. Sok csapat már elkészült versenyautójával és javában teszteli azt, hogy igazán ütőképessé tegye az ausztrál futamra.

Csakhogy mint mindig, így most sem megy minden simán. A Renault már a hivatalos bemutató előtt pályára vitte az R27-est. Egy ideig remekül muzsikált az új versenyautó, ám 33 kör után a motor meghibásodott, így Giancarlo Fisichellának egy időre fel kellett függesztenie a tesztet.

Ennél is rosszabbul járt Jenson Button. A brit pilóta tegnap délután szerette volna először kipróbálni a Honda 2007-es versenyautóját, ám mindössze a harmadik kanyarig jutott, amikor az autó megadta magát. A szerelők később megtalálták a hiba okát, egy vezeték lazult le. Ma újra nekiindultak a tesztelésnek, de ma már a pályára sem tudott kihajtani az RA107-es, a boxutca végén leállt. Nem túl bizalomkeltő kezdés!

Nem igazán halad jól a Ferrari csapat sem, nekik eleinte az időjárás jelentett gondot. Eredetileg a gyár közelében lévő Mugellóba tervezték az e heti próbákat, ám a rossz idő miatt a délebbre, Róma közelében fekvő Vallelungában költöztek át, hogy Kimi Räikkönen ideális körülmények között ismerkedhessen meg a vörösök autójával.

Ám a természet itt sem volt kegyes a csapattal, zuhogott, sőt jégeső is nehezítette a munkát. Ezért egy nappal meghosszabbították az eredetileg tervezett tesztprogramot, hogy valamelyest el tudják végezni a feladatokat. Lehet, hogy jobb lett volna tegnap hazamenniük, mert Felipe Massa ma összetörte az új versenyautó egyetlen kész példányát.

A brazil versenyző a pálya utolsó kanyarjában csúszott meg, majd a gumifal állította meg az autót. Szerencsére a pilóta megúszta és az F2007-esen is csak az orrész és a bal első felfüggesztés roncsolódott össze.

Még szerencse, hogy az McLarenhez az új főszponzorral rengeteg pénz is érkezett, mert újonc pilótájuk, Lewis Hamilton tegnap rommá törte az MP4-22-es egyik példányát. Bár a szemtanúk szerint kész csoda, hogy a fiatal versenyző ép bőrrel megúszta, Hamilton nem tulajdonított különösebb jelentőséget a történteknek: “Sajnos ez hozzátartozik a Forma-1-hez. Semmi bajom nincsen, alig várom, hogy ismét beülhessek a kocsiba.”

Erre minimum jövő hétig kell várnia Hamiltonnak, mivel az MP4-22-est annyira összetört, hogy azt Valenciában nem is tudják újjáépíteni. A csapat szóvivője egyelőre nem tudta megmondani, hogy a pilóta hibája, vagy egy technikai gond okozta a balesetet.