Ami nálunk az ötöslottó, az az Egyesült Államokban a Mega Millions. A 2 dolláros (800 forintos) játékkal az egész országban lehet játszani, az emberek pedig kedden és pénteken izgulhatnak azért, hogy az ő számaikat húzzák ki. Itt kicsit egyébként könnyebb nyerni, mint a mi lottónkon: összesen hat számot kell eltalálni, ebből ötöt 1-től 70-ig, míg egy “aranyszámot” 1-től 25-ig. Akinek ez összejön – az esély egy a 302 millióhoz -, viheti a lóvét.

Mivel zsinórban 29 húzás zárult eredménytelenül, a fődíj 1,02 milliárd dollárra, átszámítva 406 milliárd forintra nőtt. Ez Amerika történetének negyedik legnagyobb lottónyereménye, a rekordot 2016 óta egy 1,586 milliárd dolláros pénzdíj tartja, melyet háromfelé kellett osztani, ugyanis három nyertes lottószelvény is volt.

Az USA-ban egyébként kicsit másképp működik a lottózás, mint nálunk. Ez esetben például hiába nyernénk meg a bő egymilliárd dolláros összeget, egy összegben ehhez nem juthatnánk hozzá. A teljes pénzre ugyanis csak életjáradékos formában jogosult mindenki, 30 évig utalják havonta a nyereményt, amolyan második fizetésként. Ekkora főnyereménynél azonban a havi juttatás sem kicsi: a banki SMS-ekben 2,83 millió dolláros (1,12 milliárd forintos) összeg szerepelhet.

Nem tudjuk elképzelni azt az élethelyzetet, amikor valakinek kevés egy hónapban 1 milliárd forint költőpénz, de választható az egy összegű kifizetés is. Ekkor azonban a győztes nyereményének nagyjából 60 százalékára jogosult csak, a maradék 40 százalékról örökre le kell mondania. Nem mintha a 602,5 millió dollár (240 milliárd forint) olyan kevés lenne…