Simon László, a cég vezérigazgatója szerint a vízión már jócskán túlmutat az, hogy az új fejlesztésű keskeny-sávú, azaz sokáig működő érzékelők a közeljövőben behozzák az okos dolgokat (Internet of things) olyan iparágakba, melyek viszonylag nagy, akár többszáz vagy többezer hektáros területen üzemelnek, mint pl. mezőgazdaság. Gondoljunk csak bele a mezőgazdasági erőgépek, szerkezetek fejlődésébe. A korábban teljesen manuálisan vezérelt gépek mára sorkövetős-, valamint GPS alapú „önvezető” funkciókkal rendelkeznek. A földek alapterületét előzetesen bejárják, feltérképezik a gépekkel, majd a kapott adatokat letárolják a gép rendszerében.

  • Itt léphetünk mi a képbe. A nagyobb földbirtokosoknak, valamint a bérművelőknek is nagy előnyt jelenthet, ha ezeket az adatokat bárhonnan el tudják érni. Sőt, tovább megyek. Az új, technológiailag fejlett gépek alkalmasak arra, hogy a gép GPS/GLONASS adatait, az elvégzett műveletek listázásával együtt elküldje a felhőbe, így a gazda bármikor, bárhonnan nyomon követheti, milyen ütemben halad a munka. Szerintünk ezek a technológiák robbanásszerű változást fognak hozni az IoT világában. Az egyszeri eszközköltségek eddig sem voltak magasak, amiben nagy változás van, az az üzemeltethetőség. Eddig két szempontból volt probléma ezzel: a GPRS alapú kommunikációval rendkívül gyorsan lemerültek az eszközök, a kommunikáció költsége pedig havi többszáz forintra rúgott eszközönként. Ezek az eszközök viszont akár 10 évig is mennek az eredeti akkumulátorukról, és közben éves szinten kerülnek pár száz forintba. Látható, hogy egy nagyságrenddel csökkent a költség, miközben egy nagyságrenddel nőtt az élettartam – fogalmazott.

Innovatív üzleti felhőszolgáltatások  (X) 1

Hozzátette: a felhő alapú informatikát (Cloud Computing) ma már szinte minden vállalat alkalmazza valamilyen szinten, hogy leváltsa a klasszikus adattárolási megoldásait. Költséghatékonyabb, gyorsabb, rugalmas hozzáférhetőséget biztosít. A COMBIT ZRT célcsoportja azon felhasználók köre, akik nem rendelkeznek ilyen helyi szerverrel és nincs lehetőségük saját felhő alapú hálózat kiépítésére.

Combit Cloud – Felhő alapú okosparkoló rendszer

 

Innovatív üzleti felhőszolgáltatások  (X) 2