Szerte a világban előszeretettel hamisítják a különböző luxustermékeket, de az illegális iparág központja Kína. A hamisítók az elmúlt években annyira profi munkát végeztek, hogy a leggazdagabb kínaiak akár több százezer forintnak megfelelő összeget is hajlandóak azért fizetni, hogy tudják, hogyan különböztessék meg az eredetit a kamu cucctól.

Nem csoda egyébként, hogy a hamisítási iparág így felpörgött: a luxustermékek piacán nagyjából 185 ezer milliárd (!) forintnak megfelelő pénzmennyiség, illetve érték fordult meg. Ez tényleg csak a legteteje a kereskedésnek, ebben nincs már benne például a használt luxuscikkek adásvétele sem, az ennél lentebbi szintekről nem is beszélve.

A pekingi Extraordinary Luxuries Business School például 15 800 jüanért (731 ezer forintért) hirdeti hét napig tartó kurzusát, ahol a szakoktatók elmondják, hogyan lehet az eredeti luxustáskákat és -ruhadarabokat megkülönböztetni még a legjobb minőségű másolatoktól is.

Az üzleti iskola alapítója, Zhang Chen szerint megéri az árát a képzés, amit az is bizonyít, hogy az élet minden területéről érkeznek tehetős emberek tanulni: a divatmagazinok szerkesztőitől kezdve a korábban hamisítással foglalkozókon át igen széles a merítés.