Olvasóink közül gyerekként sokan játszhattak saját, vagy legalább a szomszéd, barát pedálos autójával. Régóta közkedvelt, bár mára talán kevésbé gyakori játékról van szó, főleg a fiúk körében.

A pedálos, igazi kormánykerékkel irányítható, a valódi járgányokra úgy-ahogy hasonlító kasztnis kisautók sosem voltak igazán olcsók, ám létezik belőle egészen elképesztő luxusszint is, ilyen darabokat készít például a brit Austin Pedal Cars is.

A cég – még más néven – már korábban is ilyen játékokkal foglalkozott, ám 2022-ben megszerezték az Austin márkanév használatának jogait, így azóta kimondottan a korábbi ilyen gyerekjátékok – 1949 és ’72 között több mint 35 ezret adtak el belőlük Nagy-Britanniában – mesteri szintű restaurálásával, valamint új darabok építésével foglalkozik.

Új termékük az egykori Juniur 40 modell modernizált változata, az Austin Pedal Cars J40 Continuation manufakturális módszerekkel formázott alumíniumkasztnit, precíz fogasléces kormányművet, fából készült háromküllős kormánykereket, szuperkönnyű, high-tech pedál-/lánchajtást, működő fényszórókat és kürtöt, nyitható motorháztetőt és csomagtartót – előbbi alatt dekorációs szelepfedél és gyertyák, utóbbinál akkumulátor látható –, valamint könnyűfém felniket kap.

Kattints a képre, galéria nyílik!

Úri szabók dobják fel a luxus-játékautót 2

Az Austin Pedal Cars a J40 Continuation promóciója kapcsán még egy dolgot meglépett – a férfidivat egyik etalonjának számító londoni Savile Row úri szabóságainak egyikével, a Holland & Sherryvel fogott össze. Az 1836 óta létező, tevékenységét textilkereskedelemmel kezdő cég szállítja ugyanis a kisautó üléskárpitjait, váltószoknyáját, valamint az ezekhez illő autóstáskát és szerszámtekercset.

Az exkluzív modellek árát csak a komoly érdeklődőknek árulják el, mindenesetre az alapkiadás is könnyfakasztóan drága, sokkal inkább gyűjtői garázsokba, milliomosok lakásdíszeként értelmezhető, mint gyerekjátékként, az ár ugyanis 25 ezer font, azaz 11,3 millió Ft körül van.