A modern autóknál szerencsére egyre kevésbé jellemző, de az olasz és francia gyártási minőség sokáig „legendásan” pocsék volt – bízunk benne, hogy az alábbi projektben is a 21. századi szinten dolgoznak majd.

Nincs mese, nem is lehet másképp, ugyanis a francia-olasz Thales Alenia Space vállalat az Olasz Űrügynökséggel (ASI) együttműködve az amerikai NASA Artemis Hold-küldetéseihez készül többcélú lakómodult (Multi-Purpose Habitat, MPH) készíteni.

Az utóbbi években újra az űrkutatás fókuszába került égi kísérőnk, a NASA programja mellett több állami (indiai, japán, kínai, orosz), valamint számos privát projekt foglalkozik a Holddal, az azon zajló tevékenységek kiszolgálásával, az azokhoz kapcsolható saját, akár kereskedelmi célú ötletének tető alá hozásával.

Ebbe a sorba illeszkedik a Thales Alenia munkája is, a korábban az Európai Űrügynökséggel (ESA) és az amerikai Northrop Grummannel lakómodulok fejlesztésén dolgozó cég a már említett MPH-val – pontosabban annak koncepciójával a NASA-nál házal.

Az első körön át is ment a dolog, igaz, a jelenleg csak számítógépes grafikán látható, szemre elég egyszerűcske, lábakon álló fémhenger esetében kismillió adatot, tervet kell még felmutatniuk, hogy bizonyítsák, a Thales Alenia lakómodulja képes lesz majd a szélsőséges körülmények – nulla atmoszféra, kozmikus sugárzás, 120 és -130 Celsius-fok közötti hőmérséklet – között helytállni, biztonságos élőhelyet nyújtani.

Bár a bevezetőben viccelődtünk vele, ha arra kerül a sor, minden bizonnyal nem lesz gond a gyártási, összeszerelési minőséggel, sőt, ha a két érintett nemzetre gondolunk, talán még valami stílust, eleganciát is sikerült majd csempészni a Holdra…