Az orosz Luna-25 misszióval gyakorlatilag párhuzamosan zajlott India saját Hold-küldetése, mely az előbbivel ellentétben – eddig – sikeresnek látszik.

Az orosz Luna-25 augusztus 11-én startolt a szibériai Vosztocsnij űrrepülőtérről, hogy 21-én, azaz hétfőn landoljon a Hold déli sarkán, ám hibás működés miatt már szombat délután égi kísérőnk felszínébe csapódott, megsemmisült. Áprilisban egy japán küldetés végződött hasonlóan.

Az indiai Csandraján-3 (Chandrayaan-3) űrhajó még július 14-én indult el a Hold felé a dél-indiai Szriharikotából, ma pedig sikeres landolást hajtott végre az égitest déli pólusa közelében, közölte az Indiai Űrkutatási Szervezet (ISRO). India ezzel az Egyesült Államok, az egykori Szovjetunió és Kína után a negyedik ország, amely sikeresen juttatott leszállóegységet a Hold felszínére.

A kétméteres, hatkerekű leszállóegység a tervek szerint két hétig lesz működőképes, és egy holdjáró/rover segítségével egy sor kísérletet végez el, adatokat szolgáltatva a holdi talaj és kőzetek tulajdonságairól, kémiai és elemi összetételéről. A célterület térségben található jég kiemelten fontos a további missziók üzemanyag-, oxigén- és ivóvíz-ellátása szempontjából.

India előző, 140 millió dollárba kerülő Hold-missziója kudarcba fulladt 2019-ben, miután a leszállóegység és a holdjáró landolás közben – vélhetőleg szoftverhiba miatt – megsemmisült.

A Hold új űrverseny céljává vált az elmúlt években, állami és magánprojektek is számtalan – a következő évtizedben összesen közel 400 – missziót terveznek oda, mind tudományos, mind üzleti célokkal, az USA, valamint Oroszország és Kína egyenesen bázis kiépítését tervezi.

India idén áprilisig bezárólag 424 műholdat indított 34 ország, köztük Izrael, az Egyesült Arab Emírségek, Kazahsztán, Hollandia, Belgium és Németország számára. Az Indiai Űrkutatási Szervezet az elmúlt öt évben mintegy 1,1 milliárd rúpiát (4,7 milliárd Ft) keresett a műholdfelbocsátásokkal.

A Csandraján-3 sikere további lendületet ad az ázsiai szubkontinensen fekvő ország űrprogramjának, melynek következő lépése a tervek szerint az, hogy India 2024-ben űrhajóst küld a Nemzetközi Űrállomásra, a jövő év végén pedig egy, India területéről induló indiai rakétán juttat hazai űrhajóst a világűrbe.