Az elmúlt évtized során újra a figyelem középpontjába került a Hold, államok és magáncégek is szeretnének tudományos, valamint gazdasági jellegű célokkal ott kutatni, ilyen-olyan eszközöket felállítani, akár bázis(oka)t kiépíteni – új űrverseny zajlik, 2032-ig több mint 300 különböző misszió célozza égi kísérőnket.

Ebből természetesen Oroszország sem maradhat ki, az 1970-es évek közepén lezárt szovjet Hold-küldetések után ők eredetileg az Európai Űrügynökséggel (ESA) együttműködésben készültek visszatérni az égitestre, ám miután Ukrajna lerohanását követően a nyugati fél kihátrált, végül – jelentős csúszások után – nemrégiben saját erőből és felszereléssel indították útnak a Luna-25-öt. (Nyitóképünk illusztráció, egy másik rakétakilövést ábrázol a Vosztocsnij űrrepülőtérről.)

A Vosztocsnij koszmodrómból sikerrel startolt a Szojuz-2.1b rakétára illesztett egység, ám a Hold körüli pályára állásba már hiba csúszott, így végül az égitest felszínébe csapódott és megsemmisült a Luna-25, közölte még vasárnap a Roszkozmosz.

Az űrhajózási vállalat szerint szombatra impulzus adását tervezték a szerkezet leszállás előtti elliptikus pályájának kialakításához, azonban moszkvai idő szerint körülbelül 14 óra 57 perckor megszakadt a kommunikáció a Luna-25-tel. A szerkezet felkutatására és a vele való kommunikáció felvételére irányuló intézkedések nem vezettek eredményre.

„Az előzetes elemzés eredményei szerint az impulzus tényleges paramétereinek a számítottaktól való eltérése miatt a Luna-25 űrhajó nem a kiszámított pályára állt, és a Hold felszínével való ütközés következtében megszűnt létezni” – közölte a Roszkozmosz.

Mára a katasztrofális kudarc okai is világosabbá váltak: a Luna-25 korrekciós hajtóműve 84 másodperc helyett 127 másodpercig működött, amikor az űreszköz megpróbált a leszállás előtti pályára állni, és a jármű a Holdba csapódott, jelentette ki Jurij Boriszov, a Roszkozmosz vezérigazgatója hétfőn a Rosszija 24 televíziós hírcsatornán. Hozzátette, hogy az egész kísérlet a stabil rádiókapcsolat zónájában zajlott, a szakemberek „mindent tudtak a hajó helyzetéről”.

„Ennek ellenére 14 óra 57 perckor a készülékkel való kommunikáció megszűnt. A kommunikáció helyreállítására tett kísérletek nem jártak sikerrel. Az előzetes ballisztikai számítások azt mutatták, hogy a korrekciós hajtóműrendszer rendellenes működése miatt az űrhajó nem zárt holdpályára került, és lényegében a Hold felszínébe csapódott” – jelentette ki Boriszov.

A repülés során a Luna-25 kétszer korrigált a röppályájáján, és augusztus 16-án két fékező impulzus leadása után mintegy 100 kilométeres magasságban állt Hold körüli pályájára. A repülés során az egység műszereinek adatait, valamint számos fényképet, köztük a Hold déli pólusánál lévő Zeeman-kráterről készült felvételt továbbított a Földre.

Az egységnek a tervek szerint augusztus 21-én kellett volna landolnia a Hold látható oldalán, a Boguszlavszkij-krátertől északra. A küldetés fő célja a talajnak a jég jelenléte szempontjából való vizsgálata volt.