1962. október 5-én az Egyesült Királyság mozijaiban megkezdték a Dr. No című film vetítését, ezzel pedig megszületett a filmvásznon James Bond karaktere. A 007-es ügynök kalandjai azóta is világsikernek számítanak, máig 25 film jelent meg a nevével, karakterét Daniel Craiggel bezárólag hatan játszották.

A filmeknek mindig voltak állandó visszatérő elemei. Ebben a cikkünkben a legemlékezetesebb Bond-csajokat gyűjtöttük össze, most pedig a szerintünk legmenőbb kütyüt vesszük sorra, melyek segítségével Bond kihúzta magát a csávából, vagy épp lefegyverezte az ellenséget.

A magnóba rejtett rakétavető

Az 1980-as évek Amerikájában akkor voltál igazán menő, ha a hangszóród mindenkiénél nagyobb volt. Az utcakép szerves részét képezték a bömbölő zenegépek, Q pedig rá is ugrott erre: a Ghetto Blaster zenei célok mellett rakétavetőként is szolgált.

Telefonnal irányított autó

Ma már közelebbinek érezzük magunkhoz ezt a technológiát, mint A holnap markában idején: a 007-es csak szétcsúsztatta Ericsson JB988-asát, azzal kormányozta távolról BMW-jét, majd hajtott el a helyszínről.

Különleges órák

Geiger-Müller-számláló, minifűrész (lásd a nyitóképen), ellenséges technológiákat elpusztító elektromágneses fegyver – csak néhány hangzatos dolog, amire a különböző James Bond-filmek során képes volt a 007-es órája. Az egyik leglátványosabb a lézervágó volt, melyet az 1983-as Soha ne mondd, hogy soha c. filmben, illetve az Aranyszemben is láthattunk 1995-ben – előbbiben egy Rolex, utóbbiban egy Omega Seamaster volt az alapot adó időmérő.

Ezek voltak a születésnapos James Bond legjobb kütyüjei 2

Jetpack

Ez az a technika, ami még a mai napig gyerekcipőben jár – tudjuk, vannak próbálkozások, de közel sem terjedtek úgy el a repülő hátizsákok, mint ahogy azt számtalanszor prognosztizálták. James Bondnak természetesen ebből is jutott, ráadásul nem is akármilyen darab: az 1965-ös Tűzgolyóban egy olyan szerkezettel repült Sean Connery, melynek alapját az amerikai hadsereg fejlesztette.