Egy vicces robotot akkor is elfogadunk, ha emberi vonások helyett fémpofával mered vissza ránk, sőt nincs is teste, csak egy program a kibertérben. De a betanult viccek mesélése helyett sokkal fontosabb, hogy az emberi partner poénjain röhögjön, akkor és úgy, ahogy egy másik embertől elvárnánk.

Hihetetlen, de pont ezt akarják elérni japán kutatók. A The Guardian beszámolója szerint az Erica névre keresztelt mesterséges intelligencia épp ezt a célt szolgálja. A fejlesztők szerint az algoritmus javíthatja a gép és az ember között folyó kommunikációt.

„A párbeszédre tervezett MI-rendszerek egyik legfőbb tulajdonsága az empátia kell, hogy legyen” – vélekedett Inue Kodzsi, a Kyotói Egyetem kutatója. „Ezért úgy döntöttünk, az együtt nevetés az egyik módja annak, hogy a robot megértést tudjon mutatni a felhasználó iránt” – tette hozzá a projekt vezető kutatója.

A japánok célja, hogy megtanítsák MI-rendszerüknek a párbeszéd alatti nevetés titkaira. Ehhez több mint nyolcvan gyorsrandi-párbeszéd adatait gyűjtötték be, melyek férfi egyetemi hallgatók és a robot között zajlottak, és amelyeket kezdetben négy női színész távirányított. A különböző nevetéstípusokat osztályozták, majd az adatokat a gép tanulórendszerére bízták, hogy döntse el, mely helyzetben és milyen módon illő nevetni. 

Az algoritmus megtanulta a társasági (visszafogottabb), valamint a mélyről jövő nevetés közti különbséget, és azt is, hogy mely helyzetekben kell egyiket vagy másikat alkalmazni.  

A kutatócsoport úgy vélte, hogy a szemkontaktus, a gesztusok, a beszédstílus és a nevetés képessége segíthet a jövőben egyedi „személyiséggel” rendelkező robotokat alkotni. Inue mindazonáltal hangsúlyozta, hogy bő húsz év is eltelhet, míg képesek leszünk „úgy csevegni egy robottal, mintha azt egy barátunkkal tennénk”.