Külföldi segítséggel igazi, nemzeti büszkeséget pumpáló mozit raktak össze a csehek, a pénz másodlagos tényező volt. A 15. századi huszita vezér, Jan Žižka történetét vitték vászonra, aki legendás alakja a csehek kollektív emlékezetének.

Žižka összesen 13 nagyobb és 100 kisebb ütközetből került ki győztesen, és csak egyszer, Kremsier mellett veszített. Ellenfelei szörnyű dolgokat meséltek bosszújáról és kegyetlenségeiről, de a hadszintéren zseniális stratéga volt. Gyakorlatilag verhetetlen módszert dolgozott ki: az ő ötlete nyomán kezdtek a husziták a kimagasló pontokon táborokat építeni és szekérvárakat használni. Az ágyúkat meglepő módon harci szekerekre pakolva, mobil tüzérséget alkalmazott, és egymást támogató taktika szerint kezelte a gyalogságot, a lovasságot és a tüzérséget. 

A harcok során mindkét szemére megvakult, de ez nem akadályozta meg a huszita seregek vezetésében, kis kocsin vitette magát csapatai után és főbb embereinek útbaigazítása mellett vezényelt a csatákban. 1424-ben egy morvaországi hadjárat során áldozatul esett a táborban tomboló pestisnek.

Hogy ebből mi jelenik majd meg a filmben, az hamarosan a cseh mozikban fog kiderülni, de az előzetes, valamint a rendező elmondása alapján szabadon kezelték a valós történelmi eseményeket.

Petr Jakl kiemelte, hogy nem életrajzi filmet akart forgatni Žižkáról, hanem a korszak hangulatát szerette volna megmutatni, egyben fontos volt számára Žižka személyes története. A film 1402-ben játszódik, mozgatórugója egy lányrablás, amit megszakítanak a kardozós-belezős epizódok.

„A nő mindig hatással van a férfira, mindegy, hogy jó vagy rossz értelemben. A kezdetektől fogva azt mondtam magamnak, hogy egy nőnek kell állnia a háttérben” – hangsúlyozta a rendező, aki úgy ajánlotta a huszita parancsnok történetét, hogy az minden szabadságharcoshoz szól. Hozzátette, hogy az ukrajnai háborús konfliktus fényében a film egy másik dimenziót is kapott.

Žižka szerepét Jakl Ben Foster amerikai színészre bízta, Bores főúrt a kétszeres Oscar-díjas brit Michael Caine alakítja. Bores kitalált személy, a gyenge és adósságokkal küszködő IV. Vencel király tanácsadója. A további főszerepekben a német Til Schweiger, a brit Matthew Goode és az angol származású ausztrál színésznő, Sophie Lowe tűnik fel.