Mozifilmek plakátjait nem könnyű manapság beszerezni, amikor rengeteg moziban is csak digitálisan promózzák a filmeket, régen pedig a mozik száma jelentette a nehezítő tényezőt. Voltak azonban lelkes emberek, akik gyűjtögették ezeket a színes lapokat, melyeknek legtöbbünk talán nem is tulajdonít komolyabb értéket.

De vannak, akik igen. Őket célozza most meg egyik árverésével a mindenféle filmes csecsebecsék adásvételével foglalkozó Propstore Auction: 530 ritka plakátot kínálnak eladásra a komplett mozitörténelemből, köztük régebbi és újabb filmek posztereivel egyaránt. Becslések szerint a plakátcsokor összértéke 350 ezer font, azaz 168 millió forint is lehet.

Az 530 plakátot nem csomagban, hanem egyesével kínálják. A kínálatban olyan régi darabok is találhatóak, mint az alábbi darab, mely az 1939-es Frankenstein fia c. filmet hirdeti japán nyelven.

Ezért éri meg gyűjteni a mozis plakátokat 1

Az aukció legdrágább darabjai között Star Wars-túltengés tapasztalható: A Birodalom visszavág egyik brit plakátjáért minimum 4000 fontot (1,92 millió forintot) várnak a szervezők, de becslésük szerint a győztes licitáló 8-10 ezer fontot (3,8-4,8 millió forintot) is adhat majd érte.

Ezért éri meg gyűjteni a mozis plakátokat 2

A legolcsóbb darabok kikiáltási ára 25-50 font (12-24 ezer forint), ekkora összegért is lehet már olyan szép darabokat kapni az egy hónap múlva kezdődő aukción, mint az alábbi példány.

Ezért éri meg gyűjteni a mozis plakátokat 3