A bennünket körbeölelő világűr kolonizációja előtt vagyunk, még számtalan tisztázatlan kérdés áll fenn az idegen égitestek lakhatóvá tétele kapcsán. Vélhetően erre a mi életünkben már nemigen kerül sor, így nemigen fogunk telek után nézelődni a Holdon vagy a Marson. Vannak azonban emberek, akik olyanokon is gondolkodnak, vajon hogyan fogunk sörözni a Földön kívül.

Hogy erre megnyugtató választ adjanak, két japán cég, egy sörfőzde és egy gravitációt szimuláló gépeket gyártó vállalat összefogott. Ahhoz, hogy sörözzünk, a bolygónkon kívül is tudnunk kell sört készíteni, ám kérdéses, hogy a megváltozott gravitáció hogyan hat az élesztőre, részecskéi hogyan működnek megváltozott körülmények között.

Tesztelik, hogyan lehet sört főzni idegen bolygókon 1

Ezt kideríteni csak az űrben lehet: a tervek szerint 2024-ben felviszik a nemzetközi űrállomásra a gravitációgenerátort, mellyel aztán tetszőleges tömegvonzást lehet szimulálni – a Holdon például csak a földi erők hatoda hat a szervezetre, de a Marson is jócskán könnyebbnek éreznénk magunkat.

A szimulált gravitációs körülmények között tesztelt anyagokat a tervek szerint majd visszaküldik a Földre, a sörfőzde pedig fel fogja használni egy különleges italhoz, mely japánul az Űrsör nevet kapja majd.