Hazánkban – az időjárástól függően – július első hetében indul, augusztus végéig tart a dinnyeszezon, ilyenkor sokan élvezik az alapvetően csak cukros vízbuboréknak tekinthető, de jó esetben ízes, aromás, frissítő gyümölcsöt.

Japánban egy kicsit korábban, június elején-közepén kerülnek piacra az első denszuke dinnyék. A vastag, sötét, már-már feketébe hajló bőrükről, különösen ropogós és édes belsejükről ismert gyümölcsök aztán – a tonhalakhoz, kóbei marhahúshoz hasonlóan – árveréseken találnak gazdára, méghozzá elképesztő árakon.

A kizárólag Hokkaidó sziget északi részén, összesen néhány tízezres darabszámban termelt denszuke dinnyék első néhány száz példánya a leginkább keresett, az aukciókon agyzsibbasztó összegeket kínálnak értük.

A rekord 20119-ből származik, akkor egy igazán kívánatos darabért 750 ezer jent, mai árfolyamon kb. 2 millió forintot fizettek.

Az első darabokat általában éttermek és szupergazdagok vásárolják meg a presztízs kedvéért, de még a későbbi, „silányabb” példányok is minimum 85-90 ezer forintos darabáron kelnek el – sokan üzletfeleknek, családtagoknak szánt értékes ajándékként veszik meg őket.

Szereted a dinnyét? Ilyet biztosan nem eszel! 2

Általában csomagolásuk is ennek megfelelő: az itthon megszokott, esetleg valami matricával „feldobott” meztelenség helyett a denszukéket kézi kötésű hálókban vagy kartondobozokban kínálják.

A denszuke alapvetően továbbra is japán, sőt, hokkaidói egzotikum, ám az utóbbi években a magok már elérhetők a piacon, ha valaki nagyon akar, megpróbálkozhat a termesztésükkel a világ más tájain, akár nálunk is.