Az orosz Promobot nevű cég leginkább hiperrealisztikus, az emberekkel már-már összetéveszthető külsejű robotjairól ismert. A vállalat jelenleg egy olyan humanoid robotasszisztensen dolgozik, melynek példányai hotelekben, bevásárlóközpontokban és egyéb forgalmas helyeken segíthetnek majd.

Az ilyen robotoknál fontos a barátságos megjelenés és a kedves arckifejezés, épp ezért a Promobot nem bízza a véletlenre a dolgot. Céljuk, hogy a lehető legjobb alapot találják meg ehhez – egy igazi, hús-vér ember arcában. Fel is ajánlottak gyorsan 200 ezer dollárt, átszámítva bő 64 millió forintot annak az embernek, aki kész átadni arcjogait a Promobotnak örökre. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy a cég korlátlan számban gyárthat egyenarcú robotokat, még az után is, hogy az alany meghalt.

A cég elmondta, hogy csak az számít, hogy a jelentkező 25 év feletti legyen, egyébként nem érdekes, hogy például női vagy férfi arcot kap-e majd a humanoid. A felhívásra annyian jelentkeztek már mostanáig, hogy le is zárták a felületet.

A kiválasztott arc tulajdonosának arcáról 3D-s mintát vesznek majd, de a teljes körű szerződés a beszédhangra is kitér. Emiatt a 200 ezer dollár új tulajdonosának nagyjából 100 órányi hanganyagot is fel kell majd mondania, ebből keveri ki a robot szoftvere a beszédhez szükséges mondatokat.