Aki Moszkvába utazik és nem a hagyományos turistalátványosságokra és szórakozási lehetőségekre vágyik, akár egy tankot is vezethet a város legnagyobb parkjában. Persze nem egy igazit, hanem egy kisebbet, de a mini T-34-es is szórakoztató élményt kínálhat gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt.

Gyerekeket ültetnek tankokba az oroszok 1

A Tankodrom 2020 januárjában nyitott, és sorszámozott harckocsikat lehet körbeterelni egy pályán, melyet hordókkal és műanyag terelőelemekkel jelöltek ki. Az 500 kilós járművet két karral lehet irányítani, akárcsak az igazi T-34-est, haladásáról pedig egy 620 köbcentis, 21 lóerős belső égésű motor és egy hidraulikus váltószerkezet gondoskodik. Külön forgatható a fegyvertorony is, így akár hátrafordulhatunk anélkül, hogy a harckocsival megfordulnánk.

Gyerekeket ültetnek tankokba az oroszok 2

A modellek alapjául szolgáló T-34-es fejlesztését 1936-ban kezdték meg Mihail Koskin vezetésével, és az első két prototípus 1940 januárjára készült el. A tervezők a két prototípussal Harkovból Moszkvába hajtottak, hogy a Kreml előtt így bizonyítsák a harckocsi rendkívül jó menettulajdonságait. A T-34 mozgatásáról 12 hengeres, durván 500 lóerős dízelmotor gondoskodott. A harcjármű maximális sebessége úton 54 km/óra, terepen 25 km/óra.

A szovjet haderő 1952-ben rendszeresítette, majd a Varsói Szerződés tagállamai is hadrendbe állították. A Magyar Néphadseregben közel száz példányt alkalmaztak, elsősorban a felderítő alakulatok használták.