Tomás Saraceno légijárműve mindenképpen egyedi, hiszen nem kell hozzá semmilyen motor vagy üzemanyag. Olyan hőlégballont alkotott, mely a nap energiáját használja a repüléshez, így nincs gázpalack, melynek tartalmát el kellene égetni.

A ballonnal egy argentin hölgy, Leticia Noemi Marques emelkedett a levegőbe. A levegőtől feszített ballon oldalára az út előtt egy üzenetet írtak fel:

A víz és az élet fontosabb, mint a lítiumEzzel szerettek volna üzenni az argentin elöljáróknak a világ eddigi legfenntarthatóbb repülése közben, mely előtt a levegőt is lábpumpával fújták a ballonba. A levegőt felmelegítő energia a Napból származik, a fekete SKYTEX szövet pedig ugyan 86 kilót nyom, de akár 237 kilót is meg tud emelni.

Napenergiával, láng nélkül repül ez a hőlégballon 1

Marques útja, mellyel 32 rekordot is megdöntött, mindössze 16 percig tartott. Ez idő alatt 272 méteres magasságig emelkedett, és 668 métert tett meg. Ennyi idő és ekkora távolság épp elegendő volt ahhoz, hogy több, napenergiával működő hőlégballonos kategóriában is új csúcs szülessen, ráadásul mivel ezt nőként érte el, duplázódott a rekordok száma.