Többször beszámoltunk már arról, mi mindenre képesek a Boston Dynamics robotjai, melyeket egy ideje már nyugodtan nevezhetünk a Hyundai robotjainak is, köszönhetően annak, hogy a dél-koreai óriás megvette az amerikai eredetű vállalatot.

Az adásvétel persze nem akasztotta meg a munkát, a fejlesztők folyamatosan dolgoznak azon, hogy SPOT, a robotkutya és Atlas, az emberszerűbb felépítésű gép okosodjon és egyre komplexebb feladatokat is végrehajthasson.

Most épp utóbbinál sikerült elérni azt, hogy a felépített akadálypályát leküzdje másodmagával a humanoid. Hívhatjuk kaszkadőrködésnek is a mozdulatsort, de sokkal inkább illik rá a parkour, mint jelző, ahol az akadályokkal tűzdelt pályán minél látványosabban próbálnak meg átjutni a futók.

Maga a mozdulatsor betanulása egyébként hónapokig tartott a cég közleménye szerint, de nem pusztán “magolásról” volt szó: az egész folyamat során sokat javultak az Atlas-robotok egyensúlyt fenntartó rendszerei és a mozdulatok koordinálása. Attól még nem kell persze tartani, hogy a gépek lenyomják az emberi kaszkadőröket, hiszen a Boston Dynamics szerint jelenleg még 50 százalékos a hibaarány az egyes trükköknél, így kis túlzással az is csodának tekinthető, hogy ezt a videót sikerült rögzíteni.