A világ talán legismertebb robotikai vállalata, a kutyaszerű robotjáról elhíresült Boston Dynamics eddigi többségi tulajdonosa, a SoftBank megállapodott a Hyundai Motor csoporttal: ennek értelmében az utóbbi 80 százalékra növelte tulajdonrészét a Boston Dynamics vállalatban, míg a fennmaradó 20% a SoftBank kezében marad. A tranzakciót követően a Boston Dynamics vállalat értékét 1,1 milliárd dollárban határozták meg a szakértők.

A Boston Dynamics különlegessége, hogy nem csak a közeli jövőre ígérik robotjaik piacra bocsátását, hanem már jelenleg is több típust forgalmaznak. A 2020 nyarán bemutatott Spot (ez a cég klasszikus robotkutyája, amelyet többféle funkcióval szerelhetnek fel) mellett a közelmúltban színre lépett a raktárakba és elosztóközpontokba szánt Stretch, és akkor még nem beszéltünk Atlasról, a világ legfejlettebb humanoid robotjáról, valamint a logisztikai feladatokra tervezett, vizuális felismerésre alkalmas Pickről.

a videó a hirdetés után indul

A Hyundai maga sem zöldfülű kezdő a robotika piacán, de a Boston Dynamics tudásával felvértezve alaposan megnehezíthetik versenytársaik – például a Toyota – dolgát a piacon. A cégek komplett robotikai értékláncot kívánnak teremteni, a robotalkatrész-gyártástól kezdve az intelligens logisztikai megoldásokig. Emellett természetesen a Hyundai stabil anyagi hátteret tud biztosítani a Boston Dynamics portfóliójának bővítéséhez, piaci lefedettségének növeléséhez.

A Hyundai terveiről az alábbi videó tájékoztat.

a videó a hirdetés után indul