A serpákról mindig Tibet és Mount Everest jut eszünkbe, pedig a hegyi teherhordásnak vannak kiemelkedő európai alakjai is. Az 52 éves cseh férfi, Zdeněk Pácha nevét például érdemes megjegyezni a  témával kapcsolatban, hiszen több rekord is fűződik a nevéhez.

Első alkalommal 2014 augusztusában hívta fel magára a figyelmet, amikor a fogyatékos Michal Koutnýt vitte fel a hátán a tátrai Tengerszem-csúcs (Rysy) tetejére. 

Tavaly, 2019. augusztus 11-én 211 kg-os súlyt vitt fel a hátán az Óriás-hegység (Krkonose) és egyben Csehország legmagasabb hegye, az 1602 m magasságú Sněžka csúcsára, és ezzel a teljesítményével bekerült a cseh Rekordok Könyvébe.  Az 1888 méter hosszú, 208 méter szintkülönbségű utat Pácha 3 óra 27 perc alatt teljesítette, miközben 97 alkalommal tartott rövid pihenőt. Ezt követően elindult egy hazai, magyar rendezésű versenyen is, ahol a 60 kilogrammos kategóriában hozta a papírformát, és elsőként ért célba.

Idén pedig egy valóban embert próbáló kihívással nézett szembe. Bár a felkészülést megzavarta egy pozitív koronavírus-teszteredmény és az azt követő 14 napos karantén, három nappal a karantén lejárta után már készen állt a rekorddöntésre.

Leírva is nehezen felfogható az általa cipelt teher, összesen 256 kilogramm súlyú szállítmányt vitt fel a morva-sziléziai Beszkidekben lévő, a Radhoště alatti nyeregben található Radegast-szoborhoz. 1250 métert tett meg a pokoli súllyal a hátán, miközben még 90 méteres szintkülönbséget is le kellett küzdenie. A szállítmány minősége vélhetően erőt adott a cél eléréséhez, mivel 18 karton (432 db 0,5 l-es doboz) Radegast sörről volt szó. 

256 kilogramm sörrel mászott hegyet a cseh férfi 1

„A legnehezebb az volt, hogy minden egyes pihenő után valahogy bejárassam magam, utána már egész jól ment. A standból való felállást és az újraindulást őrült nehéznek éreztem, pedig kb. 90 stand volt” – mesélte a rekorder, és hozzátette, hogy a rekord felállítása kemény meló volt.