A Hexa-X flagship projekt 12 millió eurós támogatást kapott az Európai Bizottságtól az 5G utáni és a 6G mobil rádiós technológiák kutatására. A projekt célja az emberek, a fizikai és a digitális környezet összekötése. A projekt nemzetközi csapatát szolgáltatók, rendszerintegrátorok és kutatóközpontok alkotják: a Nokia vezeti, az Ericsson, a Siemens, az Intel, az Atos, a B-Com, az Orange, a Wings, a Telefonica és Telecom Italia mellett 11 egyetem és kutatóintézet vesz részt benne.

A projektben magyar részről a SZTAKI (Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet) is részt vesz, az intézet mesterséges intelligencia (MI) fejlesztésével foglalkozik. A projekt magyarországi koordinátora Benczúr András, a Mesterséges Intelligencia Nemzeti Laboratórium szakmai vezetője.

A Hexa-flagship célja Európa vezető szerepének fenntartása a vezeték nélküli hálózatok technológiájában, emellett lehetőség a forradalmi, de fenntartható változásokra.

Hogy mi mindenre jó az 5G, azt nemrégiben Hollandiában is bebizonyították egy tetoválás készítésével. A 6G ennél is többet ígér: elviekben az új technológia akár nyolcezerszer gyorsabb lehet az 5G-nél, és elérhetővé válhat az 1 TB/mp-es letöltési sebesség. Ez azt jelenti, hogy egy másodperc alatt akár 40 darab 4K minőségű filmet le lehetne tölteni.