1762-ben, azaz 258 évvel ezelőtt készítették Franciaországban a világon fellelhető legrégebbi konyakot. A három 1880-as években fellelt Gautier-konyak korával egyértelműen kiemelkedik a szeszes italok mezőnyéből, ráadásul a XV. Lajos király uralkodása alatt lepárolt nedűk még fogyasztható állapotban vannak.

Kalapács alá kerül a világ legrégebbi konyakja 1

A címke már alig olvasható, de a Cognac szó még látszik

A három fennmaradt palack értékét tovább növeli az a tény, hogy az italok a 19. századi nagy filoxéra-pusztítás előtti időszakban készültek. Az 1800-as évek második felében ez az Amerikából származó kártevő 30 év alatt szinte teljesen elpusztította Európa nagy múltú szőlőkultúráját, a magyarországi szőlőállomány közel kétharmada is odalett.

Kalapács alá kerül a világ legrégebbi konyakja 2

A filoxéra rajza

Nem is csoda, hogy az egyetlen eladó, a Sotheby’s aukciósház május 28-án záródó online árverésén megvásárolható konyakért jelenleg 80 ezer fontot (31,4 millió forintot) fizetne valaki, de a szakértők szerint a végső vételár ennek akár a duplája is lehet.

Kalapács alá kerül a világ legrégebbi konyakja 3

2014-ben a három palack közül az egyik kisebb 19,2 millió forintnak megfelelő összegért talált gazdára egy árverésen. A vevő olyat tett, amit ilyen korú italoknál nem szokás: kinyitotta a konyakot. A lengyel Wealth Solutions nevű luxustermékeket árusító cég akkor Guinness-rekordot döntött a legrégebbi konyak megvásárlásával, melyet meg is kóstolhattak hűséges vevői.

A harmadik palack konyak egy ideig még biztosan nem kerül új kezekbe: a 265 éves Gautier szeszfőzde múzeumában őrzik. A cég fennállásának mindössze hetedik évében készült el az ital, így nem csoda, hogy nagy becsben tartják.

Kövess minket a Facebook-on!