44 kórházi felszereltségű ággyal segít az Olaszországban kialakult járványhelyzeten a német légierő. A Luftwaffe egy Airbus A310 MedEvac típusú repülőgépet küldött az észak-olasz városokba, 44 kórházi ággyal a fedélzetén.

Repülő kórházzal segítenek a németek az olaszokon 1

A 25 fős orvosi személyzet egyidejűleg hatvan koronavírus-fertőzöttet tud gondozni, köztük 16 olyat is, aki intenzív felügyeletre szorul. A fedélzeten orvosi műszerek tömkelege található, defibrillátoroktól kezdve ultrahangos készülékeken át a bronchoszkópokig, melyekkel a légcsöveket és a hörgőket lehet egy kamerán keresztül megfigyelni.

Az A310-esből 255 készült 1983 és 1998 között. Az A300-asból továbbfejlesztett gép rövidebb elődjénél, 46,66 méter hosszú. Csúcssebessége kiviteltől függően 850-900 kilométer/óra, egy tank kerozinnal pedig gond nélkül átrepüli az Atlanti-óceánt.

Repülő kórházzal segítenek a németek az olaszokon 2

A kórházjárat először március 28-án szállt fel, Bergamóból szállított betegeket Kölnbe, de ez csak az első volt a tervezett repülős betegszállítások sorában. A németek azóta már a franciáknak is segítő kezet nyújtottak, ahonnan helikopterekkel és egy Airbus A400M repülőgéppel szállították el a koronavírusos betegeket. Utóbbi egy katonai célokra épített szállítógép, melyből ez év januárjáig 92 darab készült. Utazósebessége 780 km/óra, hatótávolsága maximális terhelés mellett 3300 km.

Repülő kórházzal segítenek a németek az olaszokon 3

„Európának össze kell tartania” – mondta a helyzet kapcsán Annegret Kramp-Karrenbauer német védelmi miniszter.

Repülő kórházzal segítenek a németek az olaszokon 4