Számos spanyol vállalat részt vett a SEAT Egészséges Vállalat tudományos programjában, mely azt vizsgálta, hogy az egészséges életmód milyen hatással van az emberek életére. Kutatásuk kimutatta, hogy az olyan szokások, mint például a mediterrán étrend és a rendszeres testmozgás mindössze hat hónap alatt javítja a fontos egészségügyi mutatókat, ideértve a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket, az alvásminőséget, valamint a mentális és érzelmi egészséget.

A program megerősítette az életmódbeli szokások valódi átalakítása és a jobb egészségi állapot közötti közvetlen összefüggést. A kutatási eredményekkel a világ legnagyobb adatbázisát hozták létre a mediterrán étrenddel összefüggő mikrobiomákkal, azaz baktériumokkal, gombákkal és vírusokkal kapcsolatban, amely a jövőben további kutatásokat tesz lehetővé.

A teszteken 300 önkéntes vett részt. Alapos orvosi vizsgálaton mentek keresztül, elemezték étkezési szokásaikat és az általuk végzett sporttevékenységeket. Hat hónapig a csoport egyik fele iránymutatást kapott életmódja javítására, ideértve a táplálkozással, az egészséges receptekkel, az életmóddal és a sporttal kapcsolatos tanácsokat, majd az eredményeket ezek alapján hasonlították össze.

A mintául szolgáló csoport viselkedésének hónapokig tartó elemzése után jelentős javulást lehetett észrevenni: csökkent a testtömegindex és a derékkerület, valamint javult a szervezet zsírháztartása. Ugyancsak csökkentek a gyulladásos markerek, amelyek például összefüggenek az arteriosclerosis, azaz az érelmeszesedés kialakulásával. Ezenkívül a vizsgált csoport tagjai jobb mentálhigiénés mutatóval és jobb alvásminőséggel is rendelkeztek.

“Az iskolákkal együtt a munkahelyek lehetnek azok a nagy csoportos helyszínek, ahol hatékony intézkedéseket lehet tenni az egészség javítása érdekében” – mondta Dr. Patricia Such, a SEAT Egészségvédelmi és Biztonsági vezetője. “A tanulmány célja annak bemutatása volt, hogy az alkalmazottak életmódjába való beavatkozás egészségi állapotuk jelentős javulásához vezet.”