Manapság a legtöbb filmet mindenféle számítógépes trükk segítségével teszik még látványosabbá, elég csak a világ jelenlegi legnézettebb filmjére, a Bosszúállók: Végjátékra gondolni. Régebben, a nyolcvanas és kilencvenes évek akciófilmjeinél ez az arány még elenyésző volt.

A hangsúly a színészi játékon volt, az akciófilmek esetében pedig nagy szerepet kapott a látvány, melynek a főszereplő is szerves része a legtöbb esetben. Mivel a számítógépek tudására nem hagyatkozhattak, ezt a feladatot másképp kellett megoldani. Ekkor jönnek kapóra a dublőrök, akik elvégzik a sztár helyett a piszkos munkát, néha hatalmas fájdalom árán is.

Néhány esetben azonban a színészek ragaszkodnak ahhoz, hogy a kaszkadőrök maradjanak csak a helyükön, majd ők személyesen megoldják a feladatot. Az alábbiakban hét híres férfit gyűjtöttünk össze, akik nem riadtak vissza a fájdalomtól és a sérülés veszélyétől.

Jackie Chan

A kaszkadőr nélküli jelenetek királya egyértelműen Jackie Chan. A hongkongi akciósztár karrierjének egyik legnagyobb jelenete a Rendőrsztori végén volt, amikor egy lámpákkal körbevett fémrúdon csúszott le, egyenesen egy üvegtetőn át. Már maga az üveg jelenléte is növelte a veszélyeket, de a lámpák felforrósították a fémrudat, emiatt a színész másodfokú égési sérüléseket szenvedett a tenyerén.

Jason Statham

A legtöbben a Szállító-sorozatból és a Halálos iramban új részeiből ismerik a műugróból lett brit színészt, ám a legkeményebb alakítása a Crank első részének utolsó jelenetében látható. A film végén Statham éppen a rosszfiúval küzd egy helikopteren. A színész valódi körülmények között akarta leforgatni a jelenetet, ugyanis szerinte a stúdióverzió gagyin nézett volna ki. Így a helikopter ablakában csimpaszkodó sztárt mindössze egy vékony kötél és egy kis öv szíjazta oda a gép talpaihoz. Mindezt Los Angeles felett 600 méter magasan bevállalni nem kis bátorság.

Tom Cruise

A Mission Impossible ötödik részének nyitányában látható Tom Cruise leglátványosabb mutatványa, amikor egy Airbusba kapaszkodva küzd az életéért, miközben az éppen felszáll. A színészt saját kezein kívül egy hám is tartotta, de ez nem von le semmit a tett értékéből. Az 56 éves színész egyébként számos hasonló dolgot bevállalt már karrierje során Ethan Huntként.

Daniel Craig

Habár a jelenlegi James Bond korábban elismerte, hogy nem minden akciójelenetet vállal be, a 007-es ügynök történetének egyik legkomolyabb akciójelenetéből Daniel Craig személyesen is kivette a részét. Volt itt minden: ugrás, munkagépek, robbanás, magasság… minden, ami egy igazán férfias akciófilmbe belefér.

Harrison Ford

Han Solóként természetesen nem fagyasztották le Harrison Fordot, de Indiana Jonesként mutatványainak többségét ő maga végezte el. Ilyen volt Az elveszett frigyláda fosztogatóinak nyitójelenete is, amikor a kőgolyó elől kellett menekülnie. Természetesen nem igazi kőgolyó közelített a színész felé, de a fából, műanyagból és üvegszálból készült utánzat is nagyot ütött volna.

Keanu Reeves

A Mátrix előtt is létezett Keanu Reeves, például a Féktelenül című filmben is láthattuk őt. A bombával felszerelt buszra eredetileg egy kaszkadőr ugrott volna helyette, de a forgatások elején az akciójelenetektől vonakodó színész később annyira kedvet kapott, hogy a rendezőnek ellenszegülve ezt is bevállalta és megcsinálta.

Steve McQueen

Az autós filmekért rajongók körében népszerű színész valójában alig vezetett a Bullitt című filmben, de A nagy szökésben bevállalt mindent, amit csak megengedett a biztosítása. Ilyenek voltak a motoros jelenetek, ahol valóban az 50 évesen elhunyt sztárt láthatjuk árkon-bokron át ugratni.

Arnold Schwarzenegger

Kalifornia egykori kormányzója alig kérte dublőr segítségét az évek során, még akkor sem, amikor az egyre népszerűbb színészt a stúdiók kérték erre. Nehéz lenne választani, hogy melyik volt ezen jelenetek közül a legemlékezetesebb. Mindenesetre a grazi születésű sztár agyába biztosan beleégtek azok a képek, amikor szó szerint az életéért kellett küzdenie a Conan, a barbár forgatásán, miután egy kutya, aki nem volt tisztában vele, hogy csak színészkedésről van szó, valóban megtámadta Schwarzeneggert.