A spanyol hatóságok nemrég új, határozott lépést tettek a közúti biztonság érdekében, célba véve azokat az alkalmazásokat és közösségimédia-csoportokat, amelyek a rendőrségi sebességellenőrzési pontok elkerülését segítik. Ez az intézkedés egyre szükségesebbé vált – írja a Motor.elpais.com – mivel az autósok a technológiai fejlődést kihasználva egyre gyakrabban próbálják kijátszani a közlekedési szabályokat.

Az elmúlt években a technológia fejlődését kihasználva az autóvezetők egyre nagyobb része használ alkalmazásokat (pl. Waze), vagy csatlakoznak olyan WhatsApp-csoportokhoz, amelyeket a sebességellenőrzések kijátszására hoztak létre. Ez nem csak Spanyolországban van így, azonban a spanyol hatóság léptek első ízben.

Coruña városában elsőként szabtak ki büntetéseket olyan ügyeben, amelyben egy népszerű alkalmazás és egy magánszemély – aki több mint 15 ezer felhasználóval rendelkező WhatsApp-csoportot kezelt -, közúti ellenőrzések elkerülésére figyelmeztetett. Mindkét esetben a biztonságról szóló törvény 36.23. cikkelyének megsértése miatt történt az eljárás, amely tiltja a hatóságok személyes vagy szakmai adatainak felhasználását, mivel ez akadályozhatja a rendőri műveleteket és segítheti a bűnözőket a menekülésben.

A sikeres intézkedések után más spanyolországi rendőrőrsök is elkezdtek hasonló módszerekhez nyúlni. A spanyol közlekedési hatóság (DGT) jelenleg a szigorúbb szankciók bevezetését vizsgálja, különösen a WhatsApp-csoportok adminisztrátorait célozva. Pere Navarro, a DGT vezetője elmondta, hogy ezek a tevékenységek akadályozzák a közlekedésbiztonsági intézkedéseket és lehetővé teszik a törvénysértők számára a szabályok kijátszását. Navarro reményei szerint siker esetén betilthatják ezeket az alkalmazásokat és csoportokat, és súlyosabb büntetéseket szabhatnak ki a felhasználókra.