Hogy a jövőben ne gyorsítsanak akaratlanul a járművezetők a fékpedál és a gázpedál felcserélésével, Japánban elrendelik, hogy minden automata váltós autót gyorsulásgátló technológiával szereljenek fel – adta hírül a Kyodo News.

A 2025 júniusától hatályos ENSZ-előírásokkal összhangban lévő, új szabályozástól azt remélik, hogy csökkenni fog a rendszerint idős sofőrök által okozott balesetek száma. Tavaly 3110 baleset történt a pedálok összekeveréséből fakadóan, amikben 38-an veszítették életüket és 4343-an sérültek meg.

A technológia lényege az, hogy megakadályozza a gyorsulást abban az esetben, ha a jármű vezetője a gázpedálra lép, miközben már csak 1-1,5 méterre van egy nagyobb méretű tárgytól.

Még azelőtt megállna az autó, hogy nekiütközne az észlelt tárgynak, amennyiben pedig elkerülhetetlen az ütközés, 8 km/óra alatti tempóra lassulna le.

A közlekedési minisztérium szerint ilyenkor egy figyelmeztetés is felvillanna a járműben elhelyezett kijelzőn, ami arra szólítaná fel a sofőrt, hogy lépjen le a gázpedálról.

Idén novemberben fogják felülvizsgálni a rendeletet, azt követően, hogy hivatalosan is elfogadták hivatkozott ENSZ-szabályozást. Csak ezután tennék kötelezővé az automata váltós autóknál a gyorsulásgátló technológia meglétét – először az új modelleknél, majd a már forgalomba helyezettekre is kiterjesztenék az előírást. Kivételt képeznének azonban a manuális sebességváltóval szerelt kocsik: a közlekedési minisztérium szerint ezek esetében kisebb a valószínűsége annak, hogy rossz pedálra lép a sofőr, és úgy okozna balesetet.

Szaitó Tecuo közlekedési miniszter egy június végi sajtótájékoztatón kifejtette, Japán már 2022 óta szorgalmazza, hogy „tegyék ezt nemzetközi szabvánnyá”. Szaitó arra nem tért ki, pontosan mikortól lesz kötelező az új technológia használata, ugyanakkor megjegyezte: „Felkészülünk az új szabályozásra, és arra törekedünk, hogy javítsunk az autók biztonságán.”

Japánban a legtöbb új autó már rendelkezik hasonló technológiával, sőt, egyes gyártók már értékesítenek a meglévő autókba utólag is beszerelhető berendezéseket is.

Európában is nagy erőkkel dolgoznak azon, hogy biztonságosabbá tegyék az autókat. Mint azt korábban megírtuk, ennek értelmében 2024. július 7-től az autók kötelező elemévé válik a feketedoboz.