Múlt hét szombaton porig égett egy Koenigsegg Jesko a görögországi autópályán, mialatt egy európai, szuperautók számára meghirdetett országúti túrán vett részt – írja a Motor1.com. Alig néhány perccel az indulás után, Athén 10 kilométeres körzetén belül lángra kapott a svéd sportkocsi anélkül, hogy annak bármilyen előjele lett volna.

Egyelőre tisztázatlanok a tűzeset körülményei: bár a helyi lapok arról számoltak be, hogy lassan haladtak a Jeskóval, mielőtt kigyulladt volna, több szemtanú is azt állítja, hogy „agresszívan” közlekedtek vele. Ketten ültek az autóban, ők sértetlenül megúszták a történeteket, ugyanez viszont a körülbelül 4 millió dollár, azaz 1,5 milliárd forint értékű autóról nem mondható el: mire eloltották a lángokat, felismerhetetlenségig égett a Koenigsegg, csak a kerekei maradtak azonosíthatóak.

A kigyulladt Jesko az egyike volt annak a több mint 70 szuperautónak, ami nevezett a 6to6 Europe Tourra: a tervek szerint Athénból indulva – Albánia, Horvátország és Olaszország érintésével – Monacóban ér majd véget az esemény. Úgy tudni, a szombati tüzet megelőzően nagyjából 150 kilométert vezethetett az autóval a tulajdonosa, aki mindössze hetekkel az esemény kezdete előtt vette át a kulcsokat.

Még ha nyilvánosan nem is, reagált a történtekre a Koenigsegg:

a svéd gyártó az eset után arról értesítette a többi Jesko-tulajdonost, hogy amíg ki nem derítik a tűz okát, lehetőleg ne használják az autóikat

– értesült az Egg Registry egy, az ügyfeleknek küldött e-mailből.

A Koenigsegg Jesko gyártását 2021-ben kezdték, a tervek szerint összesen 125 darab fog készülni belőle; a kigyulladt példánnyal együtt mostanáig 28-at szállítottak le. Azzal a céllal építették, hogy megdöntsék a közúti sebességrekordot, ugyanakkor még nem találtak megfelelő helyszínt, ahol ki tudnák próbálni, valóban képes-e elérni a 531 km/órás tempót, mint azt a szimulációk sejtetik.

Az 5,0 literes, ikerturbós V8-as motor több mint 1600 lóerős teljesítménye – valamint az 1500 Nm-es csúcsnyomatéka – önmagában szédítően hangzik, ráadásul időközben megjelent a Jesko Attack is, amit már 24 karátos arany díszít.