Fellélegezhetnek az olaszországi nyaralók: június eleje óta életbe léptek a sebességmérő kamerákra vonatkozó új szabályok, ez a döntés pedig drasztikusan csökkenti a mérőegységek számát. Ugyanakkor a helyi közösségek nem üdvözlik a döntést kitörő örömmel.

Olaszországban több mint 11 000 sebességmérő kamera működik, ezzel élen járnak Európában, de az új szabályozás hatására ez a helyzet vélhetően változni fog. Az új rendelkezés részletei a következők: 

  • Sebességmérő kamerát csak 50 km/órás legmagasabb megengedett sebesség esetén lehet felállítani, tehát a 30-as zónában már tilos lesz a mérés.
  • Városon kívül a sebességmérés helyét legalább egy kilométerrel előre jelezni kell a megfelelő táblával; lakott területen belül, városban elegendő 200 méterre elhelyezni a táblát.
  • Két sebességmérő kamerának legalább három kilométer távolságra kell lennie egymástól a városi területeken kívül.
  • Sebességmérő kamerák csak olyan helyeken engedélyezettek, ahol fokozott a balesetveszély.

Miközben sok sofőr és turista örül az új szabályoknak, a döntést negatívan fogadták a helyi közösségek. A sebességmérő kamerákból származó bevételből különösen a kisebb városok tudtak jelentős bevételre szert tenni – írja a rosenheim24.de

Bolzano például az új törvény hatására 16 sebességmérőből 14-et kikapcsolt, mivel sok helyen a 30 km/órás korlátozást figyelték a kamerák. A traffipaxokat csak akkor állíthatnák vissza, ha megemelnék a maximális sebességet 50 km/órára, de ezt nem akarja a helyi vezetés. Így viszont a sofőröket kordában tartó rendszer hiányában úgyis megnő a gyorshajtók száma, amire már panaszkodtak is a környék lakói: egy helyi lap szerint a dél-tiroli Leifersben élő szülők már jelezték a rendőrségen, hogy már nem merik egyedül iskolába küldeni gyermekeiket.

Sokba fájhat egy gyorshajtás Olaszországban

A kezdő vezetők – akiknek háromévesnél fiatalabb a jogsijuk – legfeljebb 100-zal mehetnek autópályán, még azokon a háromsávos szakaszokon is, ahol amúgy 150 km/óra a megengedett.

Olaszországban igen drága az autópálya, mellé a büntetések is, ráadásul éjszaka 30 százalékkal drágább a szabálysértés. Már 10 km/óra túllépésnél is kiszabnak 42 eurót (15 700 forintot), viszont ha a megengedett sebességhatár felett 10-40 km/órával autóztunk, a bírság 175 és 695 euró (65 400 és 259 400 forint), 40 és 60 km/óra között 544 és 2174 euró (203 000 és 811 300 forint) között mozoghat.

E küszöbérték felett, azaz 60 km/h-t meghaladó megengedett sebességtúllépés és tűréshatár esetén a sebességmérő kamera tűréshatárral együtt 847 eurós (316 100 forintos) bírságot ír elő, amely maximum 3389 euróig (1 265 000 forintig) terjedhet.