Régóta terjed egy elmélet, miszerint a piros autókat többször kakkantják le a madarak, mint más színű járműveket. Most pedig kiderült, hogy ez nem csak urbán legenda, valóban így van.

Egy cseh újságíró utánajárt, hogy valóban a piros autók vonzzák-e leginkább a madarak figyelmét, amikor elvégzik dolgukat. Az eredmények pedig alátámasztják, hogy egyetlen más színű autó sem serkenti jobban a madarak bélműködését, mint a piros. A cikk szerzője saját tapasztalataira hivatkozott, valamint egy néhány évvel ezelőtti brit online csomagküldő cég felmérésére.

A felmérés során 1140 járművet vizsgáltak meg öt nagy angol városban. Az eredmények a következők voltak:

  • Az összes piros jármű 18%-a volt madárürülékkel szennyezett,
  • a kék autók esetében ez az arány 14% volt,
  • a fekete kocsik a harmadik helyet szerezték meg 11%-kal,
  • a legkevésbé pedig a zöld autókat kakálták le a madarak, közül mindössze 1 darab volt bélsárral szennyezett.

Az eredmények mögött meghúzódó okok között szerepel, hogy a madarak különösen jó színérzékelése. Szemük még az emberénél is jobban meg tudja különböztetni a színeket. Ennek ellenére nem teljesen világos, hogy miért kedvelik jobban a piros autókat. Az egyik lehetséges magyarázat, hogy a madarak a veszéllyel azonosítják a vörös színt, és könnyítenek magukon a gyorsabb menekülés érdekében. Egy másik elmélet szerint a kék autókat a madarak víznek nézhetik, ezért is választják gyakrabban célpontnak. Ezek azonban csak találgatások.

Az madárürüléket az autóról gyorsan el kell távolítani!

A székletben lévő sav szó szerint megmarhatja a fényezést, maradandó károkat okozva. Kevesebb mint két óra elteltével az ürülék tartós, matt foltot képezhet a festéken.

A friss ürüléket óvatosan, nedves ruhával kell letörölni. A már megszáradt ürülék a bennük lévő szilárd anyagok, például magvak miatt, karcolásokat okozhatnak a festékben, ezért semmilyen körülmények között nem szabad dörzsölni.

A szélvédőről is érdemes mielőbb lemosni az ürüléket, mert gyakran az ablaktörlőkkel való ablakmosás során, az ablakmosófolyadék által félig oldott anyag, csak szétkenődik az üvegfelületen, erősen rontva a kilátást.