Valós adatok alapján a legkelendőbb plug-in hibrid autók vezetői évente csaknem kétszer annyit költenek üzemanyagra, mint amennyit a gyári, laboratóriumi teszteken alapuló adatok sugallnak – írja a The Guardian.

Amíg a gyártók azt állítják, hogy átlagos használat mellett az éves üzemanyagköltség körülbelül 560 fontra rúg – ami 253 ezer forintnak felel meg –, igazából 1059 fontot, azaz 478 ezer forintot költenek a tulajdonosok. Az Energy and Climate Intelligence Unit (ECIU) nevű európai éghajlatkutató csoport jelentése szerint

ennek egyik fő oka az, hogy nem használják a konnektoros hibridek (PHEV) elektromos rásegítését, noha a legtöbb esetben megtehetnék.

Angliában az autóval megtett utak 94 százaléka 25 mérföldnél, vagyis 40 kilométernél rövidebb – ezzel szemben az akkumulátorok átlagos hatótávolsága 40 mérföld, azaz 64 kilométer.

Márciusi elemzésében azt írta az EU Európai Bizottsága, hogy a 2021-ben újonnan nyilvántartásba vett plug-in hibridek szén-dioxid-kibocsátása valójában 3,5-szer magasabb. 600 ezer autó adatai alapján a különbséget „nagyrészt” az adja a laboratóriumi tesztekhez képest, hogy a(z előzetes) feltételezésekkel ellentétben a gyakorlatban nem töltik fel, így nem is használják az elektromos hajtást.

Az uniós adatok szerint azonban még így is kifizetődő a konnektorról tölthető autók használata: az ECIU szerint 1652 font, azaz 746 ezer forint egy hagyományos benzinmotoros autó éves üzemanyagköltsége, ami 56 százalékkal több a fentebb említett összegnél. Aki pedig elektromos autóra vált, ennek kevesebb mint a negyedéből, 388 fontból, átszámítva 175 ezer forintból megússza a „tankolást”.

A legkedvezőbb forgatókönyv azonban csak otthoni töltés esetében állja meg a helyét: az Egyesült Királyságban 1 kWh-nyi áramért 24,5 pennyt, azaz körülbelül 110 forintot kell fizetni. A költségeket a nyilvános töltőpontok használata megdobhatja, ahogyan azt a magyarországi példa is szemlélteti: az elektromos áram lakossági díja – rezsicsökkentett alapon – 38-40, piaci áron 75 forint, míg például a Mobiliti nyilvános töltőoszlopain a hagyományos váltóáramú töltésért kWh-ként 225, villámtöltés esetén 380 forintot kérnek el, 5 forintos percdíj kíséretében.